Tartalomjegyzék    2008. december

Bemutatók, menetpróbák, tesztek
12 Premier
Stílszerűen szólva ezúttal aztán tényleg van zsákunkban minden jó, csak nem piros alma és mogyoró. Premier rovatunk szerkesztői ezúttal igazán kitettek magukért, hiszen a puttony szebbnél szebb ajándékokkal telt meg. Ráadásul nem csak azokra gondoltak, akik autóval lepnék meg szeretteiket, ajánlataink között vannak frankhitel felvétele nélkül is beszerezhető újdonságok…

18 SEMA Top 10
Las Vegasban 1967 óta, 2002-től minden évben megrendezik a Specialty Equipment Market Association, azaz a “Különleges tartozékok gyártóinak piaci szövetsége” által megálmodott tuningkiállítást. Szokásos slágerlistánkon ezúttal tíz csemege kapott helyet, a legek legje például egy tuningolt Rolls-Royce 1350 lóerős motorral, s nem kevésbé érdekes a lánctalpas Hummer, no meg a többi nyolc csodamasina sem.

22 Ford KA
A korábbi Aston Martinok, Bentleyk, BMW-k és Jaguarok után meglepő módon most a vadonatúj Ford KA kapta meg a minap bemutatott James Bond-opus autós főszerepét. Ne legyünk ünneprontók, s ne keressük a választ a miért kérdésre, inkább próbáljuk ki közösen azt a kisautót, amelynek elődje tizenkét évig szolgált – elsősorban a hölgyvásárlók örömére. A film autós üzenete talán az lehet, hogy az új modell immár egy szuperhímnek sem ciki!

24 Suzuki Alto
A hajdani Marutival együtt immár a harmadik Suzuki Alto kerül hamarosan a magyar autószalonokba, ám a most bemutatkozó újdonság valójában a hatodik generációt jelenti e néven. Bár az esztergomi gyártósorokon a tervek szerint nem készül majd az új típus, menetpróbánk tapasztalatai alapján – és a gazdasági válság következményeként –bizonyára sokan gondolják majd úgy: “Végre, éppen ez a mi autónk!”
 
28 Infiniti modellek
A Nissan a Toyota által már kitaposott ösvényen indult az USA piacának meghódítására, amikor 1989-ben létrehozta luxusmárkáját, az Infinitit. S ha jól belegondolunk, a folytatás kapcsán a “járt utat a járatlanért…” kezdetű közmondás juthat eszünkbe: a tengerentúli sikerek hamar meghozták a kedvet a további terjeszkedéshez, így a Lexus néhány évvel ezelőtti európai partraszállása után most az Infiniti kezdi meg az öreg kontinens meghódítását.

32 Kisautók összehasonlítása
Az új Ford Fiesta számára hatalmas kihívást jelent, hogy túlszárnyalja a még kifutó modellként is a kisautók eladási ranglistájának negyedik helyén álló elődje sikereit. A kölni cég nagy reményeket fűz újdonságához, melynek esélyeiről madárjós hiányában egy szuper mezőny tagjaként próbáltunk meggyőződni. A Fiesta megmérkőzik a Corsával, a Polóval, a Fabiával, az Ibizával, a Swifttel, a Yarissal és a Mazda2-essel. Vajon lesz-e a meccs végén fieszta?

46 Alfa Romeo MiTo 1.4 Turbo és Mini Cooper S
Az autókkal foglalkozó – legtöbbször az erősebb nemhez tartozó – szakújságírók előszeretettel aggatják rá egyes típusokra a “nőcis autó” titulust. Hogy tudhatja-e egy férfi egyáltalán, hogy mit esznek a nők egy autón, azt most hagyjuk, helyette kérdezzük meg inkább az érintetteket! Autók – női szemmel!

50 Kompakt kupék
Harmincnégy évvel ezelőtti bemutatkozásakor igencsak nagy port vert fel a VW Scirocco első kiadása. Wolfsburg a minap ismét szelet vetett, de vajon mit arat? Mivel néhány hét-hónap múlva már a hazai VW-szalonokban is új szelek fújnak majd, kíváncsiak voltunk a Scirocco erejére: széllel bélelt arénánkban egymásnak feszül az Audi TT, a Mercedes-Benz CLC, az Opel Astra GTC, a Volkswagen Scirocco és a Volvo C30…

60 Három korszak V8-asai
Mister Car Guy, azaz a nagy amerikai autógyártók elnöki pozícióit meg Bob Lutz nemrégiben kijelentette, hogy a nyolchengeres erőforrásoknak nincs jövőjük. Köztünk szólva ha csak ennyi áldozattal járna a mostani válság, azt sokan aláírnák, de mi ne menjünk el szó nélkül a nyolchengeresek agóniája mellett. Szóljon a harang a V8-asokért!

74 Maybach 57 S
5,7 méteres hossz, 12 henger, 600 lóerő, öt másodperces százra gyorsulás, 3,5 tonnányi tömeg – csupa olyan mutató, aminek megvan az ára. Jelen esetben több mint félmillió euró! A tekintélyes summa tudatában persze elgondolkodhatunk a reklámszlogen igazságtartalmán: biztos, hogy az érzés megfizethetetlen? Vannak olyan bankkártyák, amelyekkel ez sem okoz gondot…

78 Prototípusok
Bár már javában tombol a gazdasági válság, e havi felhozatalunkon mindez egyelőre nem érződik. Ráadásul ezúttal csupa olyan típust mutatunk be, amelyekért nagy kár lenne, ha végül elhalasztanák a bemutatásukat. A Mazda3 MPS, a Mini Crossman, a VW Coupé és Golf VI Cabrio ugyan még nagy jóindulattal sem nevezhető tömegmodellnek, de az új Ford Fusion és Opel Astra, valamint a Dacia SUV bizonyára nálunk sem számítana ritka madárnak!

 

Riportok, sorozatok, aktuális témák
8 A hónap képe
Az Indiába készülő turisták többsége minden bizonnyal elsősorban a Tádzs Mahalt szeretné megtekinteni, pedig ez a szubkontinens a világnak az a csücske, ahol úton-útfélen szembesülhetünk a régmúlt és a közelmúlt találkozásával. Az e havi képünkön szereplő matuzsálemek nem valamiféle valóságshow szereplői, a jelenet rendezője maga az élet…

44 Üzemanyagárak
Röpködnek a mínuszok, ami így télvíz idején nem is lenne csoda – ha nem az üzemanyagárakról, hanem a hőmérsékletről beszélnénk. Ezúttal azonban a gazdasági világválság hőfokmérőjeként is felfogható olajárcsökkenés okait és következményeit járjuk körül.

58 Villanyautó
Míg a nagy gyártók többsége még csak kacérkodik az elektromos autók kínálta alternatívával, mi találtunk egy 77 éves bácsit, aki már 30 éve közlekedik a saját maga építette villanyautókkal. Jelenleg egy tűzpiros Trabanttal, amit 700 forintért tankol tele. Korábbi átalakított Ford Taunusa pedig legalább százezer márkájába került.

68 India: maharadzsák és autóik
India uralkodói, a maharadzsák úgy gyűjtötték az autókat, mint más a gyufacímkét vagy a bélyeget. Időutazást teszünk Radzsasztánban, megismerkedünk a hajdani uralkodók leszármazottaival, négykerekű ékszergyűjteményeik ma is nagy becsben lévő darabjaival, s szó esik többek között a kalkuttai Rolls-Royce Silver Ghost szemeteskocsikról, melyek a walesi herceg szeme láttára szállították el a lócitromot egy lovaspólóversenyről…

Tanácsadó, szolgáltatások, termékinfók
67 Termékek és szolgáltatások apróhirdetései