Az Európa legnagyobb lakóbuszos folyóirataként ismert „promobil“ mintegy 20 000 olvasója vett részt a szavazáson. Véleményükkel egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy nagyra értékelik az új James Cook koncepcióját – most először nem különálló modell formájában, hanem két eltérő változatban, önálló típuscsaládként kerül forgalomba, és számtalan módon tehető még egyedibbé.
Kategóriájában a szavazatok 46,9 százalékát kapta az új Mercedes-Benz Sprinterből kialakított lakóautó, és ezzel töretlenül folytatja két legendás elődje sikertörténetét. Nem ez az első eset, hogy a James Cook lett az év lakóautója: a 2007. évi győzelemmel együtt eddig összesen 17 alkalommal nyerte el e kitüntető címet a típus. A James Cook kezdettől fogva a Westfalia Van Conversionnél készül.
Mercedes-Benz Sprinter: egyből a második
Az új James Cookhoz a Mercedes-Benz Sprinter szolgáltatja a műszaki alapot. A közkedvelt haszonjármű jelenlegi generációja tavaly májusban került piacra, és egyből a rangos második helyen végzett a lakóbusz-alapjárművek versenyében. Előkelő helyezését páratlanul gazdag biztonsági felszereltségének, egyszerre erős és takarékos motorjainak, valamint kényelmes és esztétikus berendezésű sofőrkabinjának köszönheti.

Más szempontból is különleges lakóbusz-alap az új Sprinter: ez az egyetlen bázisjármű, amely alacsony alvázzal és független hátsó felfüggesztésekkel is rendelhető. Kategóriájában szintén egyedül ehhez kérhető a váltás kényelmét fokozó nyomatékáthidaló automataváltó.

Második lett kategóriájában a Viano Marco Polo 4MATIC

A Mercedes-Benz Viano Marco Polo is szép eredményt ért el az “A 2007. lakóautója” választáson: második lett a kategóriájában a Marco Polo 4Matic. Ez a modellváltozat összkerékhajtásának köszönhetően jóval biztonságosabban mozog terepen és téli útviszonyok között, ami fontos szempont lehet egy lakóautónál. A Marco Polo is a Mercedes-Benz és a Westfalia Van Conversion közötti szoros együttműködés keretében készül.
Előkelő helyezést ért el több más Mercedes-Benz-alapra épített lakóbusz is
Szintén előkelő helyen végeztek neves gyártók Mercedes-Benz alapra épített lakóautói. Elsőként említendő a Sprinterből kifejlesztett Hymermobil S-Klasse, amely a 100 000 eurónál drágább integrált lakóbuszok mezőnyében végzett az élen nagy fölénnyel. A sorozatgyőztes Hymermobil B-Klasse SL csúcsmodell is a Sprintert hasznosítja alapként. Idén is igen sikeresnek bizonyult a 100 000 eurónál olcsóbb integrált jármű.
A James Cook kategóriájában a La Strada Regent végzett a harmadik helyen. A 100 000 eurónál olcsóbb külföldi integrált modellek közül az összkerékhajtású Bawemo Icebird és a Pilote Galaxy Explorateur lett a negyedik a maga kategóriájában. Mindhárom típus Mercedes-Benz Sprinter-alapra épül.