Tartalomjegyzék    2008. június

Bemutatók, menetpróbák, tesztek
12 Premier
Dízeles Audi TT, BMW M1, Peugeot RC-Z – csak néhány kedvcsináló rovatunk e havi felhozatalából, de vajon kell-e ébresztgetnünk a kíváncsiságot egy olyan íráshoz, amelynek főszereplője a Ferrari California GT?

16 Lancia Delta
A nehéz időszakát élő Lancia nagy reményeket fűz az új Deltához, de mi mást is tehetne, hiszen a korábbi nagystílű sportszereplés ellenére mostanra odáig jutottak, hogy ez lehet az utolsó dobásuk. Kívánjuk, hogy trafálják telibe a vásárlók igényét!

18 Seat Ibiza
A Seat az utóbbi időben remekül igazolt – főnököt például az Auditól, formatervezőt pedig a Lamborghinitől –, s a sztároktól természetesen ők is esélyeik növekedését remélik. A kisautók ligájában pályára lépő Ibiza például máris a következő szezon egyik bajnokaspiránsa.

20 Honda Accord
Az Accord 1976-ban, még a kompaktkategóriában kezdte pályafutását. Az indulás óta eltelt időben mind a méret, mind pedig a presztízs szempontjából jócskán előrelépett. A most bemutatott nyolcadik generációnál is vannak természetesen colstokkal mérhető változások, de az igazi szenzáció az “alternatív prémium” kategória megteremtése.

23 Dodge Journey
Az amerikai autók Európában tetemes hátrányból indulnak harcba a vevőkért: nem elég, ha maga az autó remek, az árának is annak kell lennie. Az oslói bemutatón kiderült, a Dodge Journey kitűnő autó, s ahogy ígérik, az ára nem kevésbé az lesz.

24 BMW X6
Az USA-beli Spartanburgban már sok népszerű BMW készült. A Z3-as, a Z4-es és az X5-ös után most itt az újabb csemege, az X6-os, mely a márka terminológiája szerint egy SAC, azaz Sports Activity Coupé, magyarul egy sportos terepjáró és egy kupé keveréke. Igen, megcsinálták!

28 Peugeot 308 SW
A Peugeot 308 SW azoknak készül, akik szeretnék az egyterűek gyakorlatiasságát, de idegenkednek azok méreteitől. Egy olyan kombi, amelyik kiemelkedik az átlagból – mondja a sajtóanyag. És tényleg!

30 VW Passat CC
A Passat CC-vel három legyet üt egy csapásra a Volkswagen: egy újabb bőrt húz le a Passatról, benyomul a négyszemélyes kupék piacára, ahol addig csak a Mercedes vitézkedett, ráadásul így elmondhatja magáról, hogy immár a felső-középkategória elit osztályának tagja.

36 BMW 120d Coupé és Mercedes-Benz CLC 220 CDI
Akár a Bundesliga egyik rangadója is lehetne a München–Stuttgart találkozó, de ez a mérkőzés az utakon zajlott. A két prémiummárka legkisebb kupéinak küzdelmében a papírforma érvényesült: a kis BMW lemosta a pályáról a Mercedest, melyen az új név sem segített!

44 Audi TTS és Porsche Boxster
Az Audi az utóbbi években több frontot nyitott: dinamikusabb akar lenni a BMW-nél, jobb minőséget szeretne produkálni, mint a Mercedes, s legújabban a Porschét akarja letaszítani a sportosság trónjáról. Nos, ez utóbbi most még nem jött össze, de ha az észérvek is számítanak…

48 Középkategóriás limuzinok
Ahogy az egy reklámfilmből is kiderül, a Citroen úgy véli, az új C5-ös bemutatásával eljött az ideje annak, hogy megcibálja az őt eddig megmosolygó német konkurensek bajuszát. Vajon akkor is ilyen magabiztosak, ha nemcsak filmet forgatnak, hanem a valóságban is bizonyítani kell…

62 Felső-középkategóriás dízelautók
Egy kategóriával feljebb ugyancsak érdekes meccset rendeztünk: az immár indiai mezben rajthoz álló Jaguar az XF révén szeretné sarokba szorítani a német felsőház tagjait. Néhány téren nem is alaptalan a bizakodás, de azért összességében még nincs mitől tartania az Audi A6-nak, a BMW 5-ösnek és a Mercedes E-osztálynak.

78 Prototípusok
Ezúttal csak három oldal jutott a közeljövő autócsodáiból ízelítőt adó rovatunknak, melyet kémeink jóvoltából igazán fajsúlyos tartalommal sikerült megtölteni. Kedvcsinálónak íme egy felsorolás: Alfa Romeo Mi.To Spider, Audi A1 és Q1, Nissan 370Z és Cube, Opel Astra, Skoda Superb Combi, Volkswagen Robust.


Riportok, sorozatok, aktuális témák
8 A hónap képe

Júniusi fotónkon részleteiben mutatjuk be a hónap műtárgyának választott bajor újdonságot. Természetesen nem a visszavonuló Bayern-kapus, Oliver Kahn utolsó meccsen viselt kesztyűjét, hanem a BMW új, duplakuplungos sebességváltóját (DKG) örökítettük meg.

32 Pekingi Autószalon
Két hónappal az olimpia előtt akkora a dugó Pekingben, hogy szinte lehetetlen közlekedni a városban. A nyugati mintára megrendezett autókiállításon mégis ott nyüzsgött a világ autóipara, hogy egymást túllicitálva próbálják elkápráztatni leendő kínai vásárlóikat.

35 Budapesti autószalon
Egy hónappal a labdarúgó Európa-bajnokság előtt akkora a dugó Budapesten, hogy szinte lehetetlen közlekedni a városban. A nyugati mintára megrendezni szándékozott autókiállításon mégsem nyüzsgött ott a világ autóipara…
De azért ezúttal sem tekintünk el a szokásos “slágerlistától”!

40 BMW M3 DKG
A bajor autógyár nemcsak az innovatív műszaki megoldások kifejlesztésében, hanem azok elnevezésében is élen jár. Noha a különbözni vágyás egyes esetekben öncélúnak tűnhet, írásunkból kiderül, hogy például az M3-asban bemutatkozó duplakuplungos sebességváltó, a DKG tényleg más, mint a VW DSGje.

54 Üzemenyag-megtakarítás
Az üzemenyagok áremelkedésével párhuzamosan egyre többen várják a csodát a különböző fogyasztáscsökkentő készülékektől. Vajon tényleg megérik a pénzüket, vagy ezúttal is a fogyasztók hiszékenységét próbálják kihasználni?

59 BMW Hatékony Dinamika
A BMW mérnökei a “hatékony dinamika” jegyében újabb technológiai bemutatót tartottak Münchenben. Forradalmi újdonságaik révén néhány éven belül a felére csökkenhet egy ma még 10 litert fogyasztó autó étvágya.

60 GM alternatív koncepciók
A General Motors ugyancsak gőzerővel kutatja a kőolajtól való elszakadás lehetséges metódusait. Legutóbbi bemutatójukon már a gyakorlatban is kipróbálhattunk néhány alternatív hajtású modellt.

70 Szélcsatornás teszt 17 autóval
A globális felmelegedés korszakában mindenki a CO2-kibocsátásról papol, s úgy tűnik, senkit nem érdekel a  légellenállás, pedig annak számlájára írható az elfogyasztott üzemanyag fele, s így igencsak aktív szerepe van akár a klímaváltozásban is. Tizenhét autót szélcsatornás vizsgálatával érdekes összefüggésekre világítunk rá.

Tanácsadó, szolgáltatások, termékinfók

81 Termékek és szolgáltatások apróhirdetései