A Volkswagen egy új környezetvédelmi bizonyítvánnyal igyekszik kielégíteni az ügyfelek, a részvényesek és egyéb érdeklődők növekvő információigényét. A bizonyítvány a környezetvédelmi mérlegeket összehasonlító tanulmányon alapul, amelyet a TÜV Nord is megerősített, és megfelel az ISO 14040/44 norma előírásainak. A vállalat az első környezetvédelmi bizonyítványt a Passathoz állította ki, amely 2006-ban a 125 ezer eladott példánnyal a legnépszerűbb felső-középkategóriás jármű volt Németországban, és egyúttal a legfontosabb flottajármű. A Volkswagen brosúrájában, amelynek egy rövidebb, 16 oldalas és egy hosszabb, 48 oldalas változata is van, könnyen érthető formában mutatja be a környezetvédelmi mérleg eredményét.

„Növekvő érdeklődést tapasztalunk az új modellek fejlesztése iránt, valamint aziránt, hogy a járműveink előállítása és megsemmisítése során milyen környezetvédelmi eredményeket tudunk felmutatni” – magyarázza Axel Riemann, a termékek környezetvédelmi tulajdonságaiért felelős részleg vezetője. Már nemcsak a dizájn vagy a komfort terén elért előrelépések érdeklik az embereket, hanem olyan témák is előtérbe kerülnek, mint a biztonság vagy a klímavédelem. Riemann: „A műszaki fejlesztések gyakran csak alaposabb megfigyeléssel fedezhetőek fel. Ugyanúgy igaz ez a károsanyag-kibocsátást csökkentő befecskendezési technológiánkra, mint az üzemanyag-takarékos váltókra vagy az új, kis tömegű anyagokra. Itt lépünk színre az új brosúránkkal.” Riemann elmondása szerint például azt is leírja a kiadvány, hogy az üzemanyag előállítása és a jármű megsemmisítése milyen hatással van a környezetre.

A környezetvédelmi bizonyítványban megjelent eredmények mindegyike egy úgynevezett előd-utód összehasonlítás a Passat Variant jelenlegi és előző generációja között, és ezenkívül a Passat BlueMotion is szerepel benne. Az eredmények nagy része a Passat limuzin esetében is igaz.