„Ez a kitüntetés vásárlóink számára az A8 által megvalósított, magas szintű ’láthatatlan’ lopásvédelem kézzel fogható igazolása” – mondta Dr. Martin Winterkorn, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke az AZT-minősítés átadásán.

Az Audi modellpalettájának többszörösen díjazott zászlóshajója számára ez további fontos kitüntetés. Legutóbb a brit járműbiztosítók illették kiváló lopásvédelméért a „Brit Autóvédelmi Díj” elismeréssel a luxuskategória legjobbjaként az Audi A8 modellt. Az Audi vásárlói különösen az Allianz minősítéséből profitálhatnak: ez az immár minősített, kiemelkedő lopásvédelem közvetlenül hozzájárulhat a biztosítási költségek kedvező alakulásához. Az Allianz Kutatóintézete a minősítés odaítélése előtt öt, a hatékony lopásvédelem szempontjából alapvető területet vizsgál: az elektronikus indításgátló kialakítását, a riasztóberendezés a manipulációkkal szembeni védettségét, a biztonsági szempontból jelentős alkatrészek értékesítésének teljes körű felügyelete, a lopási esetek széles körű kiértékelési és analizációs lehetőségei a gyártónál, illetve további kiegészítő biztonsági és védelmi elemek.

Az Audi A8 mindezen AZT-előírásokat már alapkivitelében teljesíti. Dr. Winterkorn így fogalmazott: „Ez a minőségi igazolás fejlesztőink és mérnökeink számára járműveink lopásvédelmének fokozása érdekében tett erőfeszítéseik elismerése és megerősítése.” A lopásvédelem folyamatos fejlesztésekor az elektronikai, mechanikai és vevőszolgálati szakemberek egyaránt az egyes szakterületeken átnyúló munkát végeztek, a külső kutatóintézetekkel, bűnüldözési hatóságokkal és gépjármű-biztosítókkal szoros együttműködésben.

Az Audi A8 modellben a legkorszerűbb biztonsági technikákat alkalmazták. Ezek közé tartozik a kormányoszlop elektronikus reteszelése és a negyedik generációs elektronikus indításgátló. A lopásvédelem szempontjából jelentős járműalkatrészek mindemellett kizárólag az online-meghatalmazást követően cserélhetők. Az Audi-partnerek a világ minden részéről szerepelnek e hálózatban. Ez a korlátozott folyamatkezelés további, megerősített lopásvédelmet biztosít.