Elindult a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portál – ma hajnaltól így összehasonlíthatóak és megköthetőek a 2009-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (gfb). A most induló kampányban még a tavalyi rekordot is túlszárnyalhatja a biztosítót váltó autósok száma, a biztosítók tarifái ugyanis egyértelműen a szolgáltatót váltó ügyfeleknek kedveznek. Az új ügyfeleknek ígért, és a csak a kampányban adott kedvezmények révén az átigazolási szezonban ismét olcsóbb a kötelező, mint az év más hónapjaiban. Az Allianz 30 százalékos kampánykedvezményt biztosít, de több más biztosítótársaság is tíz százalékkal alacsonyabb tarifával számol december 31-ig.

Egyre népszerűbb a gyerekkedvezmény, melynek mértéke az Aegon esetében például elérheti a 40 százalékot. Új kedvezmények is megjelentek az idén. Érdekesség a K&H Biztosító véradó kedvezménye, de még inkább figyelmet érdemel a korábbi hűségkedvezmények egy különös mutációja: két biztosítótársaság (KÖBE, Generali) is tarifaengedményt ad azon új ügyfeleinek, akik előző biztosítójuknak legalább két évig hűséges ügyfelei voltak. Az idén hét biztosítótársaság nyújt on-line kedvezményt, melyet azok vehetnek idénybe, akik kötelezőjüket az interneten – így a Netrisk.hu biztosítási portálon keresztül – kötik meg. A piac új szereplője, a Wabard Biztosító árazási politikájával gyakorlatilag kizárta a 25 év alatti ügyfeleket, és díjai kifejezetten magasak a vállalati ügyfélkör számára is.

A 36 év feletti autótulajdonosoknak ugyanakkor kifejezetten vonzó díjakat kínál. Különösen azoknak, akik az online és gyerekkedvezményt együtt igénybe tudják venni, vagyis gyermekesek, és biztosításukat az interneten kötik meg. A szezon másik új szereplője, az MKB viszont kifejezetten óvatos árazási politikával indul. Tarifáiból úgy tűnik, főként az év közben és nem a kampányidőszakban szeretne ügyfeleket gyűjteni. Az Aegon a családosok mellett saját ügyfélkörének kínálja a legkedvezőbb díjakat. Több szegmensben erősíti pozícióit a Generali, de sokat javított tarifáin a Groupama is. Általában elmondható ugyanakkor, hogy nincsenek egyértelmű favoritok: az igénybe vehető kedvezmények döntik el, kinek, melyik biztosítótársaság kínálja a legkedvezőbb gfb díjat 2009-re.


A piacon tavaly debütált Genertel tarifái érdemben nem változnak jövőre, újdonság ugyanakkor, hogy nem lesz visszavonható a kármentességi kedvezmény. Így azoknak sem kell év közben magasabb díjat fizetniük, akik balesetet okoznak. Az ugyancsak olcsónak számító KÖBE most nemcsak alacsony gfb díjaival, de casco kampányával is igyekszik előretörni a piacon. Így az egyesület kármentességi kategóriától függően a kötelezővel megegyező áron – igaz, magas önrésszel – is kínál casco biztosítást. A siker ugyanakkor az erős versenyhelyzetben egyetlen társaság esetében sem jósolható meg előre.