Az út célja, hogy a kizárólag tankolásra felhasználható 1.000 euróból még valamennyi meg is maradjon a túra végén. Milyen messzire juthat egy autóvezető 1.000 eurónak megfelelő üzemanyaggal? Ezt a kérdést tette fel magának Gerhard Plattner az „Eco-Driver”.

1.000 euróval felszerelkezve november 7-én indult Hamburgból Plattner négyhetes európai körútjára egy Skoda Fabiával. A hideg időjárás miatt a Fabiát téli gumiabroncsokkal szerelték fel, ami nemcsak a biztonságot, de az üzemanyag fogyasztást is növeli. „Ebben az időpontban az alacsony hőmérséklet miatt a nyári gumiabroncsokkal való autózást biztonsági okokból már nem vállalom”, mondta Plattner, akinek a túra keretében északon több ezer km-t kell megtennie jéggel és hóval borított utakon. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az 1.000 euró üzemanyagpénzből még marad is valamennyi. Plattner a túrára egy 3 hengeres 70 LE-s Skoda Fabia TDI-t választott, melynek az átlagfogyasztása 4,7 l/100 km. A menetrend, melyet az európai túra keretében számos előre eltervezett időpont miatt be kell tartani, nagyon szoros. „Emiatt a túl lassú vezetés nem megengedhető”, mondta a spórolás világbajnoka, aki 80 km/h-s átlagsebességre törekszik.

„De nem is ez a túra célja. Sokkal inkább azt szeretném megmutatni, hogy a Skoda Fabia TDI-t kedvezőtlen feltételek mellett is lehet úgy vezetni, hogy a 4,7 l/100 km-es átlagfogyasztást betartják, sőt ez alá mennek.” Ez utóbbira kell törekednie Plattnernek, ellenkező esetben az 1,20 euró/liter európai átlag dízel üzemanyag árat figyelembe véve az 1.000 euró Hamburgtól 31 államon keresztül nem lesz elegendő.

Gerhard Plattner a túrát Hamburgban kezdte, majd Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Románia, Bulgária, Görögország, Olaszország, San Marino, Liechtenstein, Svájc, Monaco, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Írország, Nagy-Britannia, Belgium, Luxemburg, Hollandia és ismét Hamburg következik.

Magyarországra Gerhard Plattner november 18-án délelőtt érkezik meg.