Ülünk az autóban. Ma is, mint oly gyakran, éppen dugóban, ólomlábakon jár az idő, a sor lassan halad. A visszapillantó tükörből jól látjuk, ahogy a gyerek a kiflit majszolja, millió morzsa hullik az ülésekre, a kárpitra. Felsóhajtunk, szent ígéretet teszünk: a hétvégén kitakarítjuk a kocsit. Felporszívózzuk és áttöröljük őkegyelmét. Alaposan, a műszerfalat is, a sebváltó körüli porfogó zsákot sem kímélve, az ajtók és az ülések közötti legeldugottabb sarkokat is. Ragyogni fog, hiszen ezen a napon még az autómosóra is áldozunk.
De tényleg tiszta lesz-e a nagytakarítás után? Látszólag igen.

Azonban az autóban megtelepedett, láthatatlan útitársainkkal, az allergiás rohamokat, asztmát, gyulladásos megbetegedéseket kiváltó kórokozókkal szemben a porszívóból, törlőkendőből, és nedves szivacsból álló fegyverarzenál sem nyújt megfelelő védelmet.
Így hát holnap és holnapután is velünk tartanak a hívatlan, ám egészségünkre veszélyt jelentő potyautasok!

Létezik-e hathatós védelem ellenük?

Néhány éve már, hogy több kontinensen kutatócsoportok vizsgálják az autók beltéri levegőminőségét, különösen a kórokozók típusai és előfordulási szempontjai alapján. A kutatási eredmények rámutatnak: a nagyvárosok szennyezett levegőjében fokozott mennyiségű kórokozó található, így az autók levegője is gyakori megbetegedési forrást jelent. De veszélyforrásnak tekinthetők a kocsiban felejtett ételmaradékok, a rájuk rakodó penészgombák is.
Az autóban felhalmozódó láthatatlan kórokozók ellenszereként -a kutatásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően- már jó néhány kiváló minőségű spray került piacra. Ám a gépjárművek teljes higiéniáját ez idáig nem sikerült egyetlen, hatásos módszerrel hosszútávon megőrizni. Ráadásul ezek a levegőtisztító spray-k többnyire alkohol alapúak, és az egészségre ártalmas összetevőket tartalmaznak.
A kérdés megoldása az európai szakembereket sem hagyta hidegen, évek óta kutatják az autók, a közlekedési eszközök egyetlen, komplex módszerrel történő, de többszintű fertőtlenítésének lehetőségét. Elsőként az ipari és kémiai anyagok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó francia multinacionális vállalat, a Hygiasept konszern találta meg a megoldást. Ahogy John Farago, a Hygiasept magyarországi leányvállalatának vezetője fogalmaz: a jó módszerek általában egyszerűségük miatt tudnak igazán hatékonyak lenni. Nincs ez másként a Hygiasept új, szárazdiffúziós alapú, fertőtlenítő eljárásánál sem.

Miről is van szó?

Az autóban megtelepedett és szabad szemmel láthatatlan kórokozók, a penészgomba kolóniák által termelt penicillin a légtérbe kerülve szinte zöld utat kap az emberi légzőrendszer támadásához. A Hygiasept által fejlesztett új, az egészségre ártalmatlan fertőtlenítő folyadék azonban megállj-t parancsol a kórokozóknak, többek között hatásos védelmet nyújt az autón belüli influenza terjedésével szemben is.

Mi kell mindehhez?

Egy olyan szárazdiffúziós gép, amely működése során a már említett folyadékot antibakteriális köddé alakítja. A hatóanyag az autó légterébe kerülve, zárt ajtók mellett, harminc perc alatt végez a kórokozókkal, bejutva az autó szellőző- és klímarendszerébe is. Elpusztítja a kárpiton, a műszerfalon, a műanyag felületeken, kapaszkodókon levő láthatatlan organizmusokat. Nyomot sehol sem hagy, sem foltot, sem más, porszerű képződményt. Az eljárás után mindössze két-három percre van szükség, hogy az autó kiszellőzzön, máris folytathatjuk utunkat.

Meddig nyújt biztonságot a fertőtlenítés?

A Hygiasept autóhigiéniai módszer autónk higiéniás, átfogó védelmét az eljárást követően negyedévig garantálja, utána célszerű megismételni a fertőtlenítést, de évente legalább kétszer: ősszel és tavasszal – javasolják a szakemberek.

Hol lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást?

A Hygiasept autóhigiéniai rendszer a legjelentősebb hazai márkaszervizekben, és autómosókban november 1-jétől van jelen termékével és az új fertőtlenítő eljárással.

Néhány szó…

…az eljárásról
a kezelés előtt célszerű, hogy autónkat kiporszívózzuk, hiszen ezzel tovább növeljük az eljárás hatékonyságát. A szárazdiffúziós gép az autó hátsó ülésére kerül, a szellőztető-berendezést vagy a klímát alacsony fokozatra, kettes állásba kapcsoljuk. (Nincs szükség járó motorra, elegendő, ha nem vesszük le a gyújtást.) A berendezés elindítása után valamennyi ajtót bezárjuk, az eljárás 30 percig tart.

… a fertőtlenítő folyadékról
a szer az egészségre ártalmatlan nemes kloridokat és alkoholt tartalmaz, 95 százaléka a levegőben felszívódik, 5 százaléka pedig hosszútávon garantálja a fertőtlenítő hatást.