Az öt gyári istállót tömörítő Grand Prix Manufacturers Association (GPMA) tagjai azt követően döntöttek a nevezés mellett, hogy Max Mosley a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke jelezte: nem lesz biztos helye azoknak a csapatoknak a 2008-as idényben, amelyek március 31-éig nem adják le jelentkezésüket – írja a Pitpass.com.

A Toyota, a BMW Sauber, a Honda Racing F1, a McLaren Mercedes és a Renault alkotta GPMA feltehetőleg azért nem merte megkockáztatni az időhúzást, mert az elmúlt időszakban több új privát csapat közeljövőbeli indulása is szóba került.

Márpedig az FIA által nemrégiben kiadott új szabályok szerint 2008-tól sem versenyezhet 12 csapatnál több a Formula-1-ben, azaz, ha a GPMA sokáig tétovázik könnyen kimaradhatott volna a sorozatból.

A szövetség egyébként a száguldó cirkusz bevételeinek igazságtalan elosztása miatt áll régóta harcban Bernie Ecclestone-nal és az FIA-val. Jelenleg a csapatok a Concorde-szerződés alapján ugyanis a kereskedelmi jogokból származó pénz mindössze 47 százalékát kapják meg.

Éppen ezért az öt gyári istálló már évek óta egy konkurens sorozat elindításával fenyegetőzik, amennyiben a szerződés 2008-as lejártát követően sem kapnak nagyobb szeletet a tortából. A nevezések leadását követően a GPMA szóvivője jelezte: a szervezet továbbra sem adja fel céljait, s elindítják saját sorozatukat, ha nem tesznek eleget elvárásaiknak – írja a F1-live.com.