Nasir Shah, a JATO Dynamics Globális üzletfejlesztési igazgatója szerint, a növekvő üzemanyag árak, valamint az egyre romló általános gazdasági helyzet együttes hatása érződik a vásárlói magatartásban. Bár az általánosan érezhető nehézségek ellenére nem mindenütt szürke a kép, mint ahogy az sok helyi piac tavalyhoz viszonyított növekvő teljesítményében tükröződik. Bizonyos márkák és modellek a negativ trendek ellenére szépen teljesítenek, mintegy reményt sugallva a borus piaci helyzetben.
A teljes európai volumen 2008 első nyolc hónapjában 3.8%-kal (408,779 db-bal)  elmarad a tavalyi év azonos időszakától. 2008-ban eddig 10,233,544 új autó talált gazdára Európában.

Márkák teljesítménye

Ötödik hónapja 2008-ban, augusztusban is a Volkswagen lett Európa legnagyobb darabszámban értékesített márkája, megelőzve ezzel a Ford-ot, a Renault-t, az Opel/Vauxhall-t és a Peugeot-t. Az idei teljes időszakot tekintve a top 5-ben a Volkswagen, a Ford, az Opel/Vauxhall, a Renault és a Peugeot kapott helyet. A hatodik helyen álló Fiat 1.8%-kal növelte eladásai tavaly azonos időszakához képest. Az erős évkezdésnek köszönhetően a BMW-nek is sikerült túlteljesítenie a tavalyi eredményeit 3.9%-kal.
A volumen márkák közül csak a Dacia (+17.3% Augusztusban, +35.5% első nyolc hónap) és a Subaru (+18.1% Augusztusban és +12.4% első nyolc hónap) büszkélkedhet megnövekedett eladásokkal a kedvezőtlen augusztusi piaci környezetben is.
Az emelkedő darabszámok terén éves szinten továbbra is a Nissan a sztár, plusz 41,925 db-ot (+20.5%) produkálva az év első nyolc hónapjában. Említést érdemel még a Mazda (+7.8%), a MINI (+12.3%),a smart (+29.3%), a Daihatsu (+7.2%),a Dodge (+29.3%) és a Jaguar (+15.3% ).

Top modellek

A Volkswagen Golf továbbra is vezeti a modellek sikerlistáját Augusztusban. A jelen piaci trendeket meghazudtolva az Audi A4 végzett a második helyen 49.8%-os növekedést produkálva tavaly augusztusához viszonyítva. A lista további helyezettjei a Peugeot 207, a Ford Focus, az Opel/Vauxhall Corsa, a Renault Clio, a Ford Fiesta, az Opel/Vauxhall Astra, a Volkswagen Polo és a Skoda Fabia.
2008 göngyölített eredményeit tekintve is a Volkswagen Golf (+12.6%) a listavezető, követve őt a Peugeot 207, a Ford Focus, az Opel/Vauxhall Corsa, a Renault Clio, az Opel/Vauxhall Astra, a Ford Fiesta, a Fiat Punto, a Volkswagen Polo és a BMW 3-Series.
A VW Golf immáron 5 hónapja folyamatosan a top-seller, és összesen 6-szor volt idén a listavezető. Göngyölített számait tekintve pedig január óta veretlen.

További modellsikerek

A jelen, igen nehéz piaci körülmények között igen kevés az a modell, mely növelni tudta eladásait tavaly augusztushoz képest. Akik a top 10-ből kiszorultak, ám növekedni tudtak, a következők: Seat Ibiza (új modell), BMW 1, Fiat 500, Nissan Qashqai, Toyota Aygo, Renault Twingo (új modell), Kia Cee’d, Citroën C1, Citroën C5 (új modell), Mazda2 (új modell) és a Renault Modus /Grand Modus.
A 2008-as göngyölített eredményeket tekintve a Peugeot 308, a Mercedes-Benz C-Class, a Ford Mondeo, a Citroën C4 Picasso/Grand C4 Picasso, a MINI, a Toyota Auris, a Honda Civic, a Ford C-Max, a Fiat Bravo, a smart fortwo, a Dacia Logan és a Nissan Micra növelte számait tavalyhoz képest.

Országos trendek

A magas üzemanyag árak és a globális szintre emelkedő gazdasági nehézségek a legtöbb európai piacot erősen sújtották Augusztusban.
A gyenge augusztusi piaci teljesítmények ellenére, Ausztria tartja a tavalyi eladási számokat, a belga, a cseh, a dán, a finn, a francia, a német, a litván, a lengyel, a portugál, a szlovák, a szlovén, a svájci, valamint a holland piacokon némi növekedés is tapasztalható a tavalyi év első nyolc hónapjához viszonyítva.