A járművek mintadarabjait a Magyar Honvédség a nyár folyamán több mint egy hónapig tesztelte. A járművek a csapatpróbák során valamennyi feladatot teljesítették, így a sikeres menetpróbák után megkezdődött a gyártásuk.

A Rába és a Magyar Honvédség között megkötött keret-megállapodás értelmében a honvédség 2004-re összesen 167 jármű leszállítására adott megrendelést a Rábának. A 167 járműből 90 a Rába saját fejlesztésű H-14-es tehergépkocsija, 20 darab szintén Rába gyártású H-18-as tehergépkocsi, míg a fennmaradó járművek külföldi partnerektől vásárolt, és a Rába által a honvédségi igényeknek megfelelően átalakított terepjáró személy- és tehergépkocsik. A megrendelt járművek közül a Rába elsőként a H-14-esek fejlesztését kezdte meg, majd a nyár folyamán lezajlott sikeres tesztelési folyamat után a vállalat elindította a járművek sorozatgyártását is.

A H14-es a Rába „H” jelzésű katonai terepjáró ehergépkocsi termékcsaládjának 5 tonna teherbírású tagja, amelyik megbirkózik a legnehezebb terepekkel is, gyorsan bevethető, légi- és vasúti úton is szállítható, és garantálja használóinak a lehető legnagyobb biztonságot. A megrendelt H-14-es katonai terepjáró tehergépkocsik alkalmasak különböző katonai rakományok szállítására, utánfutók, több­tengelyes pótkocsik és fegyverzeti eszközök vontatására.

A Rába két mintajárművet készített el a H-14-esekből, melyeket júliusban átadott a honvédségnek tesztelésre. A katonai járműveket Székesfehérváron és Hódmezővásárhelyen augusztus közepéig különböző alakulatok próbálták ki, és a számukra legfontosabb szempontok szerint értékelték őket. Közúton, kiépítetlen földutakon, különféle terepen és gázlókon ellenőrizték, hogy a járművek alkalmasak-e a harci műveletek támogatására, a csapatmozgások és szállítási feladatok szükségleteinek kielégítésére. A járművek a tesztelés során összesen 5000 kilométert tettek meg.

A járműveket Győrben, a Rába Jármű Kft. összeszerelő üzemében állítják össze. A munkában autószerelők, autóvillamossági szerelők, termék-auditorok vesznek részt. A 90 járműből eddig 7 darab készült el, amelyeket a Rába átadott a honvédségnek. A fennmaradó járművek folyamatosan készülnek, a teljes sorozatot novemberre gyártja le a Rába.