Azon a háttéripar – alkatrészgyártás és -kereskedelem, garázsipar, szervizelektronika – képviselői mutatják be termékeiket a szakmának és a nagyközönségnek.

Kele András, a kiállítás ügyvezető igazgatója lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, az idei rendezvény jelentőségét növeli, hogy az uniós csatlakozást követően a járműiparban több jogszabály – például az eredetvizsgálati vagy a zöldkártyatörvény – változott. A járműipari seregszemle iránt nagy az érdeklődés, így az ügyvezető biztos abban, hogy a következő napokban is jelentkeznek még kiállítók, s a jelenlegi névsor tovább bővül. Nem meglepő, hogy a kiállítók többsége hazai cég, a legnagyobb külföldi márkakereskedések ugyanis már itt is létesítettek saját képviseletet. A tapasztalatcserén és az információszerzésen kívül üzletek is köttetnek a kiállításon.

A szervezők érdekes szakmai és közönségprogramot igyekeztek összeállítani. A négynapos konferencia szervezésében részt vesz a Magyar Gépjárműipari Szövetség, a Magyar Autóalkatrész-gyártók Országos Szövetsége, valamint az X Meditor Kft. is. A konferencia programja az ágazatot érintő problémák többségét – például használtautó-kereskedelem, fogyasztóvédelem, az idegenforgalomban részt vevő autóbuszok hatósági vizsgálata – felöleli. Lesz egy autóipari beszállítói stratégiai fórum is. A konferenciákon a szakma mellett a nagyközönség képviselői is részt vehetnek, ahogyan a kiállítás nyitó – szakmai – napján is.

A szervezők közönségcsalogató programnak szánták a raliautók bemutatóját, valamint az úgynevezett töréstesztet – ilyen először az Autotechnika kiállításon van Magyarországon. Az eseményen bemutatják, hogy a baleseteknél milyen károsodások érhetik a járműveket.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a jogi viták lezárása után az Autotechnika is a Hungexpo Rt. saját kiállítása, melyet önállóan szervez meg a cég. Az Automobil kiállítások keretében a páratlan években a Budapesti Autószalont – melyen az új gépkocsik mutatkoznak be a közönségnek – rendezik meg, s mivel a Hungexpónak motorkiállítása is van, így a legnagyobb hazai vásárszervező cég kiállításaival az egész járműipart lefedi.