Fotó: Mészáros János

Buzgán Attila eddig egyszerű autókat alakított át különleges homokfutókká szabadidejében – országszerte ismertté is vált ezzel a tevékenységével. Nemrég azonban új hobbi után nézett: az udvarán összegyűlt haszontalan vasakból, használhatatlan alkatrészekből, csavarokból, rugókból kezdett el gépkocsimaketteket készíteni!

Eredeti fotók alapján választja ki az éppen sorra kerülő járművet, melyhez előbb összeválogatja a szükséges anyagokat, majd fejben megtervezi az elkészítés menetét. Lemezvágóval, majd hegesztőpisztollyal formálja és alakítja az alkatrészeket. Aprólékos munkája nyomán, néhány napon belül mutatós kis autók születnek a fémhulladékokból.

Attila jelenleg egy Fiat Topolinót készít, de polcain sorakozik már több Ford T-modell és Mercedes, illetve néhány másik Fiat is. Legnagyobb kedvence a Verdák animációs filmből ismert Matuka – ilyen fémmakettből tudomása szerint nincs másik az országban. A makettek végső festését is ő végzi a garázsban. Azt is megtudhattuk tőle, hogy egy-egy kisautója átlagosan másfél kilogrammot nyom. Szerencsére rengeteg alkatrész és fémhulladék van még udvarukban, így számos ötletét meg fogja tudni valósítani az eredetileg pék végzettségű ezermester.