Kranj, Szlovénia Kranj, Szlovénia

A jelenleg szlovén tulajdonban levő részvénypakett ára megközelítőleg 52 millió dollár. A júniusban véglegesítendő tranzakció után a Sava 100 százalékban a Goodyear európai leányvállalatának tulajdonába kerül.

„A Sava egy kiemelkedő befektetés a Goodyear számára, rendkívül elégedettek vagyunk vele” – mondta Henrik Sylvest, a Goodyear közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Még 1998-ban állapodtunk meg szlovén partnerünkkel, hogy opciót kapunk 20 százalékos tulajdonrészük megvételére”.

A Goodyear 1988-ban szerezte meg a Sava 60 százalékát 96 millió dollárért, majd további 20 százalék 2002-ben került 38,5 millió dollárért a gumiabroncsgyártó világcég tulajdonába. Henrik Sylvest úgy véli: „A Sava minőségi termékei sikeresnek bizonyultak nemcsak a volt Jugoszlávia, hanem az egész közép- és kelet-európai régió államaiban is”.

Kranj-ban található üzemében a Sava több mint 7 millió személygépkocsi-, kisteherautó- és haszongépjármű-abroncsot gyártott 2003-ban. A gumik 80 százalékát 70 országba exportálták, a legtöbbet európai államokba. A Goodyear a Sava-n kívül még három gyáregységgel rendelkezik Kelet-Európában. A lengyelországi Debicában több mint 15 millió abroncs készül évente, míg a törökországi Izmit és Adapazari üzemeiben összesen 7 millió.

A cég további terveiről Sylvest megjegyezte: „A Goodyear számon tartja a régió számos más abroncsgyártó üzemét is, de egyelőre még nem döntöttük el, hogy mikor és milyen formában hajtunk végre további befektetéseket”. A Sava termékpalettáján egyelőre személygépkocsi-, kisteherautó- és haszongépjármű-abroncsok találhatók. Hamarosan azonban a nagy teljesítményű abroncsok is megjelennek a Kranj-i üzem gyártósorain.

2004-ben a Goodyear európai termelőkapacitása elérheti a 84 millió abroncsot, s ennek 40 százalékát már az alacsony költségű egységek adják.