A Goodyear Tire and Rubber Company, amelynek korábban már 80 százalékos tulajdonrésze volt a Sava gumiabroncsgyárban, körülbelül 52 millió dollárt fizetett a szlovéniai Kranj-ban található vállalat maradék 20 százalékos részvénycsomagjáért.

A Goodyear idén áprilisban jelentette be, hogy élni kíván vásárlási opciójával a fennmaradó 20 százalékos tulajdoni hányadra, és megveszi azt a szlovén tulajdonosoktól. A felvásárlás megerősíti a Goodyear pozícióját Európában, ahol a vállalat a második legnagyobb gumiabroncsgyártó, mivel olyan termelőegység felett szerez teljes irányítást, amely elősegíti az alacsony költségszintű beszállításokat, mondta Robert J. Keagan, a Goodyear elnök-vezérigazgatója. „Örömünkre szolgál, hogy sikeresen lezárhatjuk Sava Tires felvásárlását” – tette hozzá Keagan.

„A Sava gyár és termékei jelentős szerepet játszanak európai sikereinkben.” A Sava Tires termékeinek több mint 80 százalékát exportálja, és a kivitel nagy része más európai országokba irányul. 2004. első negyedévében a Goodyear két fő európai gumiabroncsgyártó részlege 20 százalékkal növelte bevételét az előző év azonos időszakához képest.

Az együttes üzemi bevétel 144 százalékkal bővült. A felvásárlást követően a Sava Tires d.o.o. részvényei a Goodyear Dunlop Tires Europe nevű leányvállalathoz kerülnek, amely a Goodyear Tire and Rubber Company 75 százalékos tulajdonában áll.