3.1 milliárd Euro befektetéssel és az eddiginél 30 százalékkal hatékonyabban készül majd az új autó, amely 2010-től az Astra sorozatot váltja majd föl.

A döntés szerint a belgiumi Antwerpenben nem lesz kompakt autó gyártás 2010. után. A GM nem beszél gyárbezárásról, a cég az Európai Alkalmazotti Fórum bevonásával tárgyal arról, milyen termék esetleges jövőbeni gyártása kerülhet szóba Belgiumban. A GM Antwerpeni gyára jelenleg 4.500 embert foglalkoztat, ott készül az Astra 3 és 5 ajtós változata illetve az Astra TwinTop.

„A gyártás helyszínekről dönteni nagyon nehéz feladat” – mondta Carl-Peter Forster, a General Motors Europe elnöke. „Valamennyi nyugat-európai gyárunk sokat fejlődött az elmúlt néhány évben és kicsi közöttük a különbség költségszint, termelékenység és minőség tekintetében. Végső soron a mostani egy stratégiai döntés, amelyet be kell illesztenünk a kapacitás fejlesztési tervekbe, figyelembe véve a márka és a piacok helyzetét és a GM Europe folytatódó átstruktúrálását.”

Függetlenül az új generációs autó gyártásáról született döntéstől, az antwerpeni gyárban a termelés már az idei évtől csökken, figyelembe véve a piaci igények alakulását és más GM gyárak kapacitását. Egy műszaknyi emberről, azaz 1.400 dolgozóról van szó, akiknek sorsáról megbeszélések kezdődnek a munkás képviseletekkel.

Forster hangsúlyozta: „ Tudom, hogy a mai bejelentés nagyon nehéz helyzetet teremtett az antwerpeni dolgozók számára.  Szeretném elismerésemet kifejezni azért a munkáért, teljesítményért, amit a belgiumi csapat nyújtott és minden erőnkkel azon leszünk, hogy szociálisan elfogadható megoldásokat találjunk az idei létszámcsökkentésre és jó alternatívát 2010. utánra.”

Forster hozzátette: „ Az autóiparnak kemény kihívásokkal kell szembenéznie és ebben a versenyben a General Motors Europe-nak továbbra is arra kell összpontosítania, hogy növelje a termelékenységet és a hatékonyságot. A GM 750.000 kompakt autó gyártásával számol a jövőben, ami jelentős növekedés a 2006-os 535.000-hez képest. Mindezt azonban úgy kívánja elérni, hogy gyárainak termelékenységét 30 százalékkal növeli és ennek előkészületei rövidesen megkezdődnek Gliwicében, Ellesmere Portban, Bochumban és Trolhattan-ben”

Bochum jelenleg 4.900 főt foglalkoztat, Ellesmere Portban 2.200-an dolgoznak, a létszám Gliwicében 2.800, Trolhattan-ben 2.150.