Magyarországon a múlt héten 251,5 forint volt a 95-ös benzin listaára, szombattól azonban újra emelt a Mol, ezúttal hét forinttal. Ugyanakkor egy csütörtöki bejelentés alapján nem elképzelhetetlen a 270 forintos benzinár sem – írja az Index.

A mostani árból literenként 103,5 forint a jövedéki adó, és 3,06 forintot kap a Kőolaj és Kőolajtermékeket Készletező Szövetség. A fix árakon kívül 25 százalékos áfa terheli a benzint, ez szombattól 52 forint – mondta az Indexnek Bacsur György, a Mol kommunikációs igazgatója. A fennmaradó 95 forintban benne van a termelési költség, forgalmazás és az árrés. A gázolaj árszerkezete hasonlóan épül fel, a 252 forintos árból 85 forint jövedéki adó, 3,01 forintot kap a készletező szövetség, a gázolajnál is 25 százalékos az áfa, a fennmaradó 109 forint a nagykereskedelmi ár és a forgalmazás.

Magyarországon egyébként magas a benzin adótartalma. Az Európai Unió energetikai bizottságának adatai szerint Dánia és Svédország mellett itt a legmagasabb a benzin áfakulcsa. Legkevesebb áfát, 15 százalékot Cipruson és Luxemburgban kell fizetni. A környező országok közül Ausztriában 20, Szlovákiában 19, Szlovéniában 20 százalék áfát kell fizetni a benzin után. Magyarországon a jövedéki adó 41 százaléka a teljes benzinárnak.

Az EU honlapján lévő február végi adatok szerint a benzin után Hollandiában és Németországban kell a legtöbb jövedéki adót fizetni. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, kilenc tagállamban magasabb a fizetendő adó. Németországban a benzinár 57 százaléka a jövedéki adó, Hollandiában 52 százalék. A hazai adószint azonban tavaly nyáron többször is mérséklődött. A Pénzügyminisztérium május 14-én nyújtotta be a jövedéki adótörvény módosításáról szóló javaslatát, melyet az országgyűlés aztán meg is szavazott.

A felhatalmazás értelmében amennyiben két egymást követő hétfőn a 95-ös benzin átlagára meghaladja a 250 forintot (gázolajé a 225 forintot), a kormány két forinttal csökkentheti a jövedéki adót. A javaslat minden további öt forintos drágulás esetén egy forintos árcsökkentésre adott lehetőséget a kormánynak.