Az érintett kis- és középvállalkozások (KKV-k) nyilatkozatát egy nappal megelőzve (2006. január 31.) kibocsátott kormányközlemény szerint a fizetendő 120 milliós jövedéki kaució március 1-i hatállyal 1 millió forintra csökkenne. A törvény változásának megismerése után az érintett KKV-k közül, 2006. február 1-én sajtótájékoztató keretében 10 cég írta alá a PM-nek címzett módosítási kérelmet. Mivel a ami napig sem érkezett érdemleges válasz, ezért újabb közleményt bocsát ki az elmúlt egy hét alatt tovább bővült vállalkozói csoport.

A levél személyes átadásakor Csobánczy Péter főcsoportfőnök (PM) elmondása alapján nem derült ki mi az oka a termékkör engedélykötelessé tételének és a mai napig nem érkezett válasz az ott feltett kérdésekre. A kormány január 31-i közleményéből kiderül, hogy nem a közismert üzemanyag adalékokat szándékoztak kezelni a törvénymódosítással, hanem a bioüzemanyagokat (Bioetanol, biodiesel).

Az érintett KKV-k számára nem jelent könnyítést a jövedéki kaució csökkentése. A tervezett 1 millió Ft a cégek többségének meghaladja pl. az egy éves marketing költségvetését. Ennek az összegnek az államkasszába történő befizetése annyit jelent, hogy egy milliós tőkekivonást hajt végre ezeknél a KKV-knál az állam.

Az érintettek továbbra is fent tartják álláspontukat, hogy ezzel a termékkörrel visszaélést nem lehet elkövetni, mivel ára és kémiai összetétele miatt sem alkalmas robbanó motorok hajtóanyagának. Így nem lehet semmilyen szakmai indoka ezt a környezetvédelemben, és az üzemanyagok gazdaságos felhasználásában fontos szerepet játszó anyagcsoport forgalmazásának és forgalmazóinak büntetésének. Ma Magyarországon, becsléseink szerint 20-30 cég végzi ezen termékek forgalmazását. Ezeket különböző mértékben érinti a Jövedéki Törvény módosítása. Mivel ezen termékek forgalma, nem olyan mértékű, hogy megérje a többségnek az 1 milliós jövedéki kauciót letenni, így a cégek jó része felszámolásra kerül, vagy leépítéseket kell végrehajtania. Ez azt jelenti, hogy eddigi működő vállalkozások és alkalmazottjaik meg fognak jelenni a munkaerőpiacon, nem a rossz gazdálkodásuk, hanem az állami beavatkozás miatt.