Minimális fogyasztás mellett maximális teljesítmény – ezt jelenti a TSI. Mindezt a közvetlen befecskendezés és a feltöltés kombinációjával, ám egyúttal lökettérfogat-csökkentéssel érik el. Már többször kitüntetették a 103 kilowatt és a 125 kilowatt teljesítményű, jól ismert TSI-motorokat, amelyek többek között a Golf és a Touran kínálatában is megtalálhatóak. Az új 90 kilowattos TSI-vel 2007-ben a TSI-motorcsalád harmadik teljesítményszintje is megérkezik.

Az 1.6 FSI-hez képest az 1,4 literes turbós motor forgatónyomatéka közel 30 százalékkal nagyobb, immár 200 newtonméter 1500-as percenkénti főtengelyfordulatnál. Ráadásul az alsó fordulatszám-tartományban a TSI akár 66 százalékkal nagyobb nyomatékot ad le. A jobb teljesítmény- és forgatónyomaték-karakterisztika ellenére is sikerült a fogyasztást kereken hat százalékkal csökkenteni. Műszakilag az új TSI a 103 és 125 kilowattos kompresszoros testvéreire épül. A kettős feltöltésű motorokkal szemben a „kis” 90 kilowattos TSI kizárólag turbófeltöltőt használ, kiegészítő kompresszorra nincs szükség.

További világújdonság a hétfokozatú DSG-váltó. A hatfokozatú DSG-vel szemben az új váltó kuplungjai immár nem olajfürdőben működnek. A megoldás előnye: még nagyobb hatékonyság. Az automaták körében már a hatfokozatú DSG-vel is szenzációsan alacsony fogyasztást ért el a Volkswagen. A DSG ennek a hatékonyságnak és a sportos váltási karakterisztikának köszönhetően a kompakt- és a középkategóriában valóságos DSG-robbanást idézett elő. A Touran esetében például már ma 25 százalék a DSG aránya. Az új hétfokozatú DSG-váltó tovább bővíti a Volkswagen kínálatát egy újabb vonzó variánssal. A kínálat Polótól Passatig terjedő járműveibe szánják. Akár 250 newtonméter forgatónyomaték átvitelére is képes.

Mindkét új szerkezet együttes használatával kiemelkedő fogyasztási eredményekre számíthatunk, ám a komfort és a vezetési élmény sem csorbul: a Golf esetében a fogyasztás például mindössze 5,9 liter száz kilométerenként. A két új hajtáslánc-elem – a hétfokozatú DSG és a 90 kilowattos TSI – ismét megmutatja, hogy a Volkswagen a leginnovatívabb technológiákat minden autóvezető számára elérhetővé teszi.