Az érintettek együttműködésével koncepció készül, amely irányelveket adna a már meglévő és az új beruházásoknál a parkolók biztonságos kialakítására.

A kamerás térfigyelő rendszer és az élőerős őrzés kombinációja a leghatékonyabb megoldás a bevásárlóközpontokhoz és hipermarketekhez tartozó parkolók biztonságának növelésére – hangzott el tegnap a témában tartott konferencián. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) által rendezett eseményen biztonságtechnikai szakértők ismertették a védekezési lehetőségeket. Fontos szerep juthat a megelőzésben, de a lopott gépkocsik felderítésében is a rendszám-azonosításnak – mondta el Ladányi Gyula, a Saturnus Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. A társaság által fejlesztett szoftver és az erre épülő – videokamerát és számítógépet tartalmazó – rendszer képes akár a gyorsan haladó járművek rendszámát is leolvasni, és egy adatbázis alapján azonosítani a gépkocsikat. A megoldás az őrzött parkolók mellett a közúti ellenőrzéseknél is jól használható, hiszen a Belügyminisztérium központi adatbázisával összekapcsolva kiszűri a gyanús járműveket. Egy járőrkocsi felszerelése a rendszerrel bruttó 1,4 millió forintba kerül, a megoldás iránt jelenleg is több önkormányzat érdeklődik – közölte Ladányi Gyula.

Magyarországon mintegy 50 bevásárlóközpont és legalább 70 hipermarket van. A kis területen, koncentráltan megjelenő gépjárműtömeg pedig vonzza a bűnözőket, akiket az is bátoríthat, hogy az ingyen használható parkolók többsége nem őrzött – mutatott rá Vágó Imréné, az In-Kal cégcsoport biztonsági főigazgatója. Biztonsági szempontból az ideális megoldás a zárt parkoló kialakítása lenne, amelyet kamerákkal és biztonsági őrökkel is felügyelnének. A bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy a bevásárlóközpontok, hipermarketek környékén magas a gépkocsik és tulajdonosaik sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A létesítmények üzemeltetői felismerték ugyan a fokozott védelem szükségességét, komoly gondot jelent azonban, hogy a már működő központok építészeti jellemzői nem mindenütt szolgálják a biztonságos kereskedelmi környezet megteremtését.

Ezért megfogalmazódott egy átfogó tervezet kialakításának igénye – az ORFK, a BRFK, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége és az SZVMSZK együttműködésében –, amely irányelveket adna a már meglévő és az új beruházásoknál a parkolók biztonságos kialakítására.