Szomorú tény, hogy 2010-ben Pest Megye útjain 180-an okozóként és 153-an részesként szenvedtek el motoros balesetet. Sajnos ezek a balesetek ritkán végződnek súlyos vagy esetleg végzetes sérülés nélkül. Ami nagyon fontos, hogy ezek a számok nem csak statisztikai adatok, hanem emberek, akiket esetleg már hiába várnak haza. Éppen a szomorú, ugyanakkor riasztó adatok miatt döntött úgy Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság és a Hungaroring Sport Zrt. vezetése arról, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében vezetéstechnikai képzést tartanak az idei év folyamán többször is a mogyoródi ringen található tanpályán, illetve egyéb területein.

„Azzal a céllal vágtunk bele a közös tréningekbe, hogy elérjük, a motorosok gyakoroljanak, és még többet gyakoroljanak. Aki régóta motorozik, tudja, hogy kedvenc időtöltése rengeteg veszélyt rejt. A közlekedési kultúránk még nem érett annyira, hogy a motorosok biztonságban érezhessék magukat. Ezért elengedhetetlen gyakorlati tudásukat fejleszteni, hogy akár vészhelyzetben is megfelelően tudják kezelni motorkerékpárjukat” – fogalmazta meg a rendezvények célját Cservenák Helga rendőr százados, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság tagja.

A vezetéstechnikai képzés nem csak kezdőknek és újrakezdőknek hasznos, a haladók is új információkkal, technikákkal bővíthették tudásukat. Tapasztalt rendőr motorosok segítségével elsőre könnyűnek tűnő, utólag már fárasztó, hatalmas koncentrálást igénylő ügyességi feladatok sorozatát kell egész nap végrehajtaniuk a tréningen részt vevő motorosoknak. A szervezők több turnusban fogadták a jelentkezőket.

A „Just Ride – International Female Ride Day” ötlete alapján Nemzetközi Női Motoros napot is rendeztek a Hungaroringen, melynek szintén hatalmas sikere volt. A motoros hölgyek a férfiakkal együtt gyakorolhatták a fontos, a közúti balesetek és a testi sérülések megelőzését szolgáló vezetéstechnikai fogásokat, s külön pályán a fékhasználat és a gyors irányváltoztatás biztonságos változatait. Természetesen a próbákat megfelelő eligazítás és oktatás előzte meg, mely keretében három motoros rendőrhölgy, Melinda, Judit és Anita motoros bemutatót tartott.

A Hungaroring Sport Zrt. és a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Központ egyértelműen a folytatás mellett tette le a voksát, hisz mindenképpen szeretnének hozzájárulni a biztonságosabb közúti közlekedéshez.
„Nagyon jó és gyümölcsöző a kapcsolatunk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szakembereivel, hisz az évek során rengeteg színvonalas rendezvényüknek biztosítottunk helyszínt. Az egyik legkedveltebb programsorozattá vált az Ingyenes Vezetéstechnikai Tréning, melynek keretein belül a motoros balesetek megelőzése érdekében figyelemfelhívó céllal ingyenes oktatást szerveztünk a „száguldás szerelmeseinek”.  Természetesen folytatni szeretnénk mi is a közös munkát, hisz a tanpályánk a lehető legmodernebb eszközökkel, a legfelkészültebb szakemberekkel várja az érdeklődőket a különböző vezetéstechnikai tréningeken, melyeket nemcsak a motorosoknak, hanem a hivatásos és úrvezetői jogosítvánnyal rendelkező autósoknak is szervezünk” – közölte Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki egyben a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum ügyvezető igazgatója is.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!