Az elmúlt években 132 autót kellett elszállíttatni a közterületekről, de ezek mellett a pécsi közterület-felügyelet 340 felszólítást küldött ki az üzembentartók, illetve járműtulajdonosok részére, akik eleget tettek a felszólításnak és járművüket elszállították, vagy újra üzembe helyezték. Aki az utcát járja, az tapasztalhatja, hogy egyre több parkolóban, útszélen állnak rendszám nélküli, magára hagyott autók. A felüljárók alatt, az Északmegyer dűlőben, a lakótelepi zsúfolt parkolókban is foglalják a helyet ezek a járművek. Tulajdonosuk talán úgy véli, ez a legolcsóbb megoldás sorsuk rendezésére. Ám ez egyáltalán nem biztos.
– A Pécsi Közterület-felügyelet folyamatosan térképezi fel az elhagyott, üzemképtelen járműveket, az elmúlt időszakban valóban megnövekedett az ilyenek száma a városban. Az új koronavírus-járványra tekintettel az autók elszállítása átmenetileg szünetel – mondta Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője.
Amennyiben adott jármű rendelkezik hatósági jelzéssel, úgy a központi nyilvántartás szerinti üzembentartó/tulajdonos kap egy felszólító levelet, hogy járművét távolítsa el a közterületről, vagy érvényesítse a műszaki vizsgát járművére, hiszen ezek nélkül a közúti forgalomban nem is vehet részt, illetve az ilyen járművek tíz nap után nem tárolhatók közterületen.
Hozzátette, ők a levelezés során beállt kézbesítési vélelem és egyéb határidők után szállíttatják el az üzemképtelen, illetve üzemen kívül helyezett járműveket a pécsi Verseny utca 19. szám alatti telephelyre, ami az első értesítést követő mintegy 30 nap. Itt hat hónapi tárolás után a kocsit értékesítik, vagy megsemmisítik. Az elszállított járművek tulajdonosai, ha a későbbiekben mégis jelentkeznek, akkor előzetes egyeztetést követően kiválthatják az autóikat.
Azok a tulajdonosok, akik így próbálnak megszabadulni feleslegessé vált járművüktől, számolhatnak azzal, hogy az elszállítási és tárolási költségeket adók módjára hajtják be rajtuk.
Ha már elszállították, akkor bizony nem lesz olcsó
Amennyiben a tulajdonos az elszállított járművét szeretné visszakapni, akkor az erre vonatkozó helyi önkormányzati rendeletben meghatározott összegek kiegyenlítésével van erre lehetősége. A kifizetendő összeg függ a település lakosságszámától. Pécs esetében a jármű elszállításának költsége személygépkocsi vagy pótkocsija, továbbá motorkerékpár és pótkocsija, valamint segédmotoros kerékpár esetén 17.250 forint, de ezen felül számos dolog növeli, növelheti még a rendezésre váró tételt. A járművek rögzítésének költsége 11.500, az autó tárolásának és őrzésének költsége naponta 1200 forint, és a jármű esetleges értékesítésének költsége sem olcsó, ugyancsak 11.500 forint.