A Michelin nyíregyházi telephelyének ötvenedik születésnapját ünnepli idén a vállalat, ebből az alkalomból ünnepélyes kiállítás megnyitót, valamint gyárlátogatást tartottak a Michelin nagyteljesítményű személyabroncsokat gyártó üzemében. Az eseményen részt vett Philippe Verneuil, a Michelin Csoport európai igazgatója, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete és Nyíregyháza város polgármestere, akik közösen ünnepeltek a Michelin nyíregyházi dolgozóival.

„Az elmúlt ötven évnek voltak nagyon sikeres pillanatai és voltak politikailag, gazdaságilag, társadalmilag nehezebb időszakai. A nyíregyházi telephely ezt az ötven évet fáradhatatlan bátorsággal vitte végig. Mindenkit szeretnék köszönteni, aki az évek során azon munkálkodott, hogy létrejöhessen ez a biztos alapokon nyugvó örökség, amelyre bátran számíthatunk a jövő tervezésekor.’’ – mondta Philippe Verneuil a Michelin európai igazgatója.

Az első üzem 1962-ben kezdte meg működését, a Michelin Csoport 1996-ban vásárolta meg az akkori Taurus vállalatot. Ma a nyíregyházi gyárban prémium kategóriás, nagyteljesítményű Michelin személyabroncsok készülnek. Az ötvenéves történet egy kisméretű, 50-60 főt foglalkoztató gumilabdagyárral indult, amelyből a 60-70-es évekre rendkívül széles termék palettát előállító gyár lett, majd 1979-től a Taurus márkájú mezőgazdasági abroncsok gyára, melynek termékei népszerűek voltak a nyugat-európai piacokon is.

A Michelin Csoport 1996-ban vásárolta meg a vállalatot, kezdetét vette az üzem modernizációja. Két évvel később már Michelin és Kleber márkájú mezőgazdasági abroncsok készültek itt. A nyíregyházi üzemben bevezették a Michelin magas minőségi követelményeihez igazodó eljárásokat, ipari módszereket és a világszinten sikeresen működő új vállalati kultúrát. Ennek részeként valamennyi üzem csapatai új szervezési és irányítási eszközöket ismertek meg és európai képzésekben vettek részt. A nyíregyházi üzem a környezetirányítás terén is nagy fejlődésen ment keresztül, ISO 14001 szerint auditált rendszert működtet.

2005-ben indult a Michelin márkájú személyabroncsok gyártása. Kimagasló minőséget állít elő a nyíregyházi termelő egység, amely rugalmas gyártással szolgálja ki a legmagasabb vevői igényeket. A Michelin nyíregyházi üzemében készülő nagyteljesítményű és szuper-sport kategóriájú személyabroncsok olyan európai autógyártóknak készülnek, mint például a Porsche, Land Rover, Ford vagy a Volvo, valamint utánpótlás piacokra.

„Ez a gyár hatalmas fejlődésen ment keresztül az évek során, amíg a Michelin Csoport számára fontos, személyabroncsokat gyártó egységgé válhatott olyan kiemelkedő minőségű termékekkel, amely a Michelin nevével a világon mindenütt egybeforrt. Ezt a fejlődést mutatja be a vendégeink és dolgozóink számára megrendezett kiállítás, ami valamennyi egykori és mai munkatárs munkáját jelképezi és bemutatja a Michelin felelősségteljes működését Magyarországon” – hangsúlyozta John Young, a Michelin Hungária ügyvezetője.

A nyíregyházi gyár története

1962 Az első üzem létrejötte, gumilabda gyártás 1963 Könnyű gumiipari termékek előállítása: szigetelőszalag, műszaki tömítőlemez, burkolt gumifonal, gumiszivacs 1968 Lemez-, pvc fólia hegesztő-, gumiszőrüzem, szövetkenő, fonalburkoló-, henger-, prés, gumiabroncs körfutózó-, padlóburkolatgyártó, laticel üzemek indulása 1969 Kemping matrac gyártás 1970 Kerékpárköpeny, Palmatep padlószőnyegek gyártása 1973 Névváltás: Taurus Gumiipari Vállalat 1975–1979 Mezőgazdasági abroncsgyár építése 1979 Taurus mezőgazdasági abroncsgyár átadása 1987 Taurus Soilsaver Radial – önálló fejlesztés 1985 Targonca abroncsgyártás 1991 Szövetmegdolgozás üzem 1996 A Michelin Csoport privatizálja a Taurus vállalatot 1998 Michelin, Kleber márkájú mezőgazdasági abroncsok gyártása 2004 ISO 14001 környezetvédelmi tanúsítvány 2005 Szövetgyártás indulása 2005 Michelin személyabroncs gyár átadása 2006 Személyabroncs sorozatgyártás 2007 A nyíregyházi gyár elnyerte a Michelin Csoport Minőségi Díját 2007–2008 Személyabroncs kapacitás bővítés 2008–2011 Személyabroncs kapacitás bővítés 2012 Ötvenéves évfordulóját ünnepli a Michelin nyíregyházi telephelye

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!