Az Autó-Motor kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hasábjain teret adjon a közlekedésbiztonság kérdésének. A tavaly útjára indított Autó-Motor Fair vezető program keretein belül a közlekedés valamennyi szereplőjének érdekében az írt és íratlan szabályok tudatosítására helyezte a fő hangsúlyt. A kampány sikeressége arra ösztönözte a szervezőket, hogy folytassák a Fair vezető programot.

Motorkerékpárt és autót vezetni sokan megtanulnak, az útjainkon tapasztalható mindennapi nyüzsgés, a lüktető forgalom azonban sajnos nagyon sok esetben figyelmetlenné és türelmetlenné teszi a közlekedőket. Ha valaki a nyeregben vagy a volán mögött idegesen, feszülten vezet, az nemhogy mástól, de saját magától sem remélhet udvarias, biztonságos magatartást – erre nap mint nap mindannyian tucatnyi példát látunk. Az Auto-Motor Fair vezető program célja egyértelmű, küldetése pedig a gyalogosok és a kamionsofőrök számára is evidens: gyarapítani szeretné azon közlekedők táborát, akik felelősségteljes magatartásukkal és példamutató, körültekintő járművezetésükkel kulturált körülmények között hagyják maguk mögött a kilométereket.

A szervezők arra buzdítják az olvasókat, hogy aki egyetért a magazin kezdeményezésével csak ragassza ki motorkerékpárjára, személyautójára, vagy éppen kisárú-szállítójára Autó-Motor Fair vezető matricát, és ezzel a gesztussal máris jelezze a normális közlekedési morálba vetett hitét, és a forgalom valamennyi résztvevőjével tudatja felelősségteljes hozzáállását. Aki a kampány támogatói által felajánlott, értékes nyereményekre is pályázni szeretne, a www.fairvezeto.hu weboldalon, néhány mozdulattal megteheti.

A kampány vezetője és arca az Autó-Motor főszerkesztője, Szabó Róbert. Mellette számos híresség csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ördög Nóri, az RTL klub műsorvezetője autós iskolát vezető édesapjától tanulta meg a fair közlekedés alapjait. „Reggelente, amikor apu vitt az iskolába, megfigyeltem, hogy mennyire körültekintően és óvatosan vezet, mindenre odafigyelve. Így számomra ezek a dolgok egyértelműek voltak, amikor jogosítványt szereztem. Rengeteget vezetek, sokszor megyek haza Szegedre és gyakran terem ott a semmiből az autópályán egy motoros. Szerintem az a legfontosabb, hogy semmit sem rutinszerűen csináljunk, hanem körültekintően. Használjuk a tükröket, figyeljük a másikat. Mindkét tábornak alkalmazkodni kell, hogy biztonságosan közlekedjünk.” – árulta el véleményét Ördög Nóri.

Rákóczi Feri szerint az autósok és motorosok között mindig is lesznek ellentétek. „Szerintem örök párharc van a vezetők között. Valamilyen komoly és nagy lépés kellene, hogy az autósok és motorosok megbékéljenek egymással és harmonikusan közlekedjenek. Egy ilyen kampány mindenképpen pozitívan befolyásolhatja a vezetőket. Én magam igyekszem figyelni a motorosokra, hisz egy-egy szituációban egy apró kormánymozdulattal segíteni tudunk a másikon.” – vélekedett a rádiós műsorvezető.

 

 

Zimány Linda gyalogosan is szembe került már motorosokkal. „Nem egyszer fordult elő, hogy a zebrán majdnem elütött egy motoros, mert nem figyelte a dugóban, hogy pirosra váltott a lámpa. Szerencsére komolyabb baj nem történt, de bosszantónak tartom, hogy nem elég körültekintőek. Természetesen az autósok is jobban figyelhetnének a motorosokra, mindkét félnek van mit tanulni.” – mondta az ismert modell-műsorvezető.

„Az első, és legfontosabb annak érdekében, hogy balesetmentesen közlekedjek, hogy nem megyek túl gyorsan, azaz mindig csak annyival haladok, amennyit a forgalom enged, tehát nem szlalomozok az autók között. Ha mindenki kicsit jobban figyelne, használná az indexet sáv- illetve irányváltásnál, ha ellenőriznénk, hogy működik-e rendesen a féklámpa az autón, motoron, ha betartanánk az egyik legfontosabb alapszabályt, hogy Magyarországon jobbra tarts van, megkönnyítenénk a velünk együtt haladók közlekedését, és elkerülhetnénk a hirtelen fékezést, vagy sávváltást.” – vélekedett Abaházi Csaba, a Danubius Rádió műsorvezetője.

Szujó Zoltán, az RTL klub szerkesztője a kölcsönös figyelmet tartja a legfontosabbnak.  „Vegyes tapasztalataim vannak a motorosokkal. Nagyon szimpatikusak, összetartóak, ami pozitívum, de vannak negatív tulajdonságok is. A sávok előzése jobbról például nagyon balesetveszélyes. Fontos szerintem, hogy azt a figyelmet, amit megkövetelnek a motorosok, azt ők is adják meg és akkor semmi baj nem történhet.” – mondta Szujó Zoltán.

 

 

Az idei Fair Vezető Kampányt többek között Horváth Éva, Dukai Regina, Orosz Barbara, Gönczi Gábor, Müller Attila, Kinter Oszkár és Ádok Zoli is támogatja.