– Nem gondoltam, hogy eljutok oda, hogy egy-egy tankoláskor 3-4 ezer forintért töltök az autóba. Eleinte szégyelltem is, de aztán megszoktam. Nem is néz furcsán ezért a kutas, hiszen sokan vannak úgy, hogy csak annyit „vételeznek”, amennyire feltétlenül szükségük van – mondja N. Péter, aki szerint sajnos luxus lett csak úgy autókázni egyet. Véleménye szerint Egerben drágább a benzin, mint más városokban. Nem tudja, hogyan csinálják, de Kecskeméten például jóval olcsóbb. László István, az egyik forgalmas egri töltőállomás vezetője szerint három-négy éve érzékelhető a forgalom folyamatos visszaesése. Ám az ő kútjuk eredményei jóknak mondhatók. Az előző évihez mért legerőteljesebb forgalomcsökkenést tavaly szenvedték el, 20 százalékosat. Tapasztalataik szerint, míg korábban az autós tele tankolta a kocsiját, addig ma gyakoriak a 2-3 ezer forintos vásárlások.

László István szerint a vállalkozások óriási problémája az üzemanyag megelőlegezése, amit ma már nehezen finanszíroznak. Úgy vélekedik, hogy Egerben több a töltőállomás, mint amennyit valójában a város igényel. Látszik ez azon is, hogy több kút éjszakára bezár, illetve meg is szűnt egy állomás a K2-s út mentén. Szerinte bizonyos cégek gondolkoznak a Magyarországról való kivonulásról, mert az árakon túl keményen érinti őket az adó.

– Az természetes, hogy ilyen helyzetben gazdaságos működésre törekszik minden üzemanyag-forgalmazó cég. Nálunk arra is ügyelünk, hogy az adalékok kiváló minőségét a „spórolás” közepette is megtartsuk – teszi hozzá.

A megye egyik legnagyobb szállítmányozó cégénél az üzemanyag-takarékos felhasználásra már akkor is nagy figyelmet fordítottak, amikor a jelenleginél jóval alacsonyabb volt az ár. Drágaságban megnő a jelentősége azon „technikáknak”, amelyek a spórolást segítik – hangsúlyozza a cég kereskedelmi igazgatója, aki szerint a takarékos üzemeléshez ügyelni kell a gépjárművek technikai állapotára. A keréknyomás, a motor beállítása közvetlen hatással lehet a fogyasztásra. Fontos a vezetési stílus is.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!