A Közlekedésbiztonsági Felmérés keretében, amely része a Goodyear Dunlop „Induljon felkészülten, érkezzen meg biztonságban” kampányának, Európa-szerte 15 országban több mint 5600 gépjárművezetőt kérdeztek meg a nyári vezetéssel kapcsolatos igényekről és zavaró tényezőkről alkotott véleményükről.

Európában jelenleg mintegy 250 millió regisztrált autó van. A gépjárművezetőknek több mint 50%-a tervezi, hogy 1000 kilométernél többet vezet majd nyaralása során, egynegyedük pedig 2000 kilométernél is többet szándékozik vezetni. Ez azt jelenti, hogy az autósok együttesen több milliárd kilométert tesznek majd meg ezen a nyáron, forgalmasabbá téve az utakat, mint valaha.

Állítsuk be a helyes abroncsnyomást, és ellenőrizzük a kerekek állapotát - külföldön drága lehet a segítség Állítsuk be a helyes abroncsnyomást, és ellenőrizzük a kerekek állapotát – külföldön drága lehet a segítség

A legforgalmasabb három nyaralóhely 2011-ben Olaszország (a nyaralni indulók 18%-a látogat ide), Franciaország (17%-kal) és Horvátország (szintén 17%-kal). Valamivel kevesebben választják Spanyolországot (12%), Bulgáriát (10%) és Németországot (10%). Az európai autósok közül a franciák, a bolgárok az olaszok idén nyáron szabadságukat inkább saját országukban töltik. A németek, az osztrákok és a románok valószínűbb, hogy külföldre utaznak.

Ami nem létfontosságú, azt hagyjuk otthon. Úgyse ússzuk meg új játék vásárlása nélkül a nyaralást... Ami nem létfontosságú, azt hagyjuk otthon. Úgyse ússzuk meg új játék vásárlása nélkül a nyaralást…

Ám akár saját országukban vezetnek, akár átlépik a határokat, néhány autós mégis képtelen egyszerű lépéseket tenni annak érdekében, hogy minimalizálja nagy nyári utazása veszélyeit és feszültségeit. A megkérdezettek egyharmada gyakran több mint 5 órát vezet szünet nélkül, miközben a gépjárművezetőknek ajánlott legalább 2 óránként szünetet tartaniuk. A vezetői fáradtság jelentős tényező a közúti baleseteknél, ráadásul háromból egy autós elismerte, hogy valószínűleg nem vizsgálná meg az abroncsban lévő levegő nyomását, vagy a motorban lévő olaj szintjét, mielőtt hosszabb útra indulna, valószínűbbé téve így, hogy az autóval kapcsolatban gondok lépjenek fel. Ugyanilyen arányban vannak azok a vezetők, akik bizonytalanok voltak azzal kapcsolatban, hogyan tároljanak nehéz dolgokat autójukban az utazás során.

Fontos a poggyászok biztonságos elhelyezése - a képen a rossz példa látható Fontos a poggyászok biztonságos elhelyezése – a képen a rossz példa látható

A felmérés adatainak átfogó vizsgálata alapján a Goodyear Dunlop „A legfontosabb biztonsági tippek nyárra” címen kidolgozta javaslatait a gépjárművezetők számára, hogy ezzel is segítsen a csökkenteni nyári kiruccanások veszélyeit. Főbb, megfogadásra mindenképp érdemes tanácsok:

Készülj fel! – Ne száradj ki, légy pihent, és bőven legyen időd az utazásra.

Ellenőrizd az autód állapotát!
– Indulás előtt végezd el az alapvető karbantartási feladatokat!

Készülj fel az útra!
– Bizonyosodj meg róla, hogy végig ismered az útvonalat és a közúti szabályokat.

Megfelelően helyezz el mindent az autóban!
– Az utasok legyenek biztonságban, a poggyász pedig kellően rögzítve!

Ellenőrizd az abroncsaidat!
– Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő az abroncs mintamélysége és a levegőnyomása.

„A jól megérdemelt nyári szabadságnak mindenki számára egy nyugodt és biztonságos utazással kell kezdődnie és végződnie. Egy kis felkészüléssel könnyű megszüntetni a potenciális kockázati tényezőket és gondoskodni arról, hogy az utazás biztonságos, szórakoztató és élvezhető legyen.” – mondta Jens Völmicke, a Goodyear vállalati kommunikációs igazgatója.