Az autóvezetés nem csupán a sebesség és az útirány megválasztásáról szól. A vezetői képességek és a tapasztalat nagy¬ban befolyásolják a vezető reakcióját egy-egy konkrét helyzetben. A BMW Vezetéstechnikai Tréning a hétköznapi közlekedési helyzetek középpontba állításával, az elméleti ismeretek és a gyakorlati feladatok kombinációján keresztül segíti a vezetőt a közlekedési szituációk magabiztosabb kezelésében.

Felelősen működő autógyártóként a BMW csoport nagyon nagy hangsúlyt fektet a különböző aktív és passzív biztonsági rendszerek kifejlesztésére, de a vezetők helyes magatartása vészhelyzetekben többet ér a legjobb elektronikus rendszernél is. Ezért a bajor konszern világszerte vezetéstechnikai tréningeken adja át a biztonságos vezetéssel kapcsolatos tudását, hogy a vezetők megelőzhessék a vészhelyzeteket, illetve azok bekövetkezte esetén helyesen reagáljanak. Az elméleti és gyakorlati oktatásokon a résztvevők elsajátíthatják többek között a helyes üléspozíció, a megfelelő kormányfogás és –kezelés, valamint a hatékony vészfékezés módszereit, amelyek tudatában az autóvezető sokkal jobban értékelheti a közlekedési helyzeteket, így nagymértékben növelheti az autó biztonságát.

„A legjobb módszer egy baleset elkerülésére, ha meg sem kockáztazjuk annak bekövetkeztét. A tréningek mögötti filozófia a problémák megismerésére, elkerülésére és megoldására épül. Nagyon örülünk, hogy immáron Magyarországon is elérhetőek tréningjeink, és így közvetve hozzájárulhatunk a magyar közlekedésbiztonság helyzetének javításához” – nyilatkozta Tilo von Harling, a BMW Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Az autója és saját maga képességeivel tisztában lévő sofőr tudatosabban és sokkal biztonságosabban vezet. A BMW Vezetéstechnikai Tréningek elméleti és gyakorlati oktatásain ezen képességeket fedezik fel a résztvevők, így ők sokkal kisebb százalékban lehetnek balesetek elszenvedői, még kevésbé okozói” – mondta Palánkai Gellért, a program vezető trénere. 
 

Óberling József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiai és módszertani igazgatója szerint a Hatóság stratégiai célkitűzésének csúcsán a közlekedés-biztonság áll. „Mi magunk is arra törekszünk, hogy a jogszabályokon alapuló felhatalmazásunk alapján a járművezetők képzésének és vizsgáztatásának rendszerét úgy alakítsuk ki, hogy az a közlekedés-biztonság célját a legjobban szolgálja. Örülünk neki és támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely ezen cél elérését segíti”- kommentálta a BMW Vezetéstechnikai Tréning indulását az igazgató.

A BMW Vezetéstechnikai Tréningen az első évben kétfajta programot kínálnak: a Compact tréningen olyan szélsőséges helyzetek ismerhetőek meg és gyakorolhatóak, amelyek során a résztvevő kellő magabiztosságra tehet szert. A tematika fontos eleme, hogy mindenki személyre szabott visszajelzést és segítséget kap fejlődéséhez. Aki nemrég szerezte meg jogosítványát, vagy az utóbbi időben nem volt lehetősége vezetni, annak a BMW Compact Training kiváló alapul szolgál a nagyobb magabiztosság megszerzéséhez. A tréning hasonlóan jó szolgálatot tesz azoknak, akik új, megváltozott körülmények közé kerülve fognak vezetni a közeljövőben, például a Magyarországra  érkező külföldieknek, vagy akik új, számukra eddig ismeretlen autóval készülnek az utakra. A félnapos, elméleti és gyakorlati oktatásból álló képzésen a jelentkezők a saját – blokkolásgátlóval felszerelt – autójukkal is részt vehetnek, emellett lehetőség nyílik a helyszínen bérelt BMW 320d modellekkel teljesíteni a tanfolyamot.

Az Advanced tréningen csak az erre a célra biztosított BMW 320d modellekkel lehet részt venni. Az egésznapos program során a trénerek segítenek megérteni és megismerni az autók viselkedését a mindennapi városi közlekedési helyzetekben, ami a váratlan helyzetek elkerülésében, illetve az azokra való gyorsabb reagálásban lehet hasznos.

A BMW Vezetéstechnikai Tréning elméleti oktatásainak helyszíne a Budapest Highland Golf Club & Academy, míg a gyakorlati oktatások a közelben lévő ORFK kiképzőpályán zajlanak. 

A világszerte elérhető BMW vezetéstechnikai tréningeken csak a BMW csoport Oktatói Akadémiája (BMW Group Instructor Academy) által minősített instruktorok oktathatnak. A magyarországi tréningek vezetője, Palánkai Gellért a BMW csoport járművezető-képzéseinek müncheni központjában szerezte meg a hivatalos BMW tréneri minősítést.

A tréningen használt BMW 320d autókat a Sixt autókölcsönző, mint kiemelt támogató biztosítja. A BMW Vezetéstechnikai Tréning programot továbbá a Generali-Providencia Biztosító Zrt.,  illetve a Motor-Presse Budapest Kiadó támogatja.

1977 óta, amióta a BMW Vezetéstechnikai Tréningek első képzése elindult, több mint 200.000-en vettek részt a BMW tréningjein. A növekvő iramú és mértékű technológiai fejlesztések következtében az autók nem csupán kényelmesebbekké, de jóval erősebbeké is váltak. Az új tapasztalatok, az innovatív ötletek és a merőben új típusú gép¬kocsik megjelenése azt eredményezte, hogy a BMW Vezetéstechnikai Tréningek témái mára jelentősen kibővültek. Mára több mint 18.000 jelentkező fedezi fel a BMW-vel évente a valódi vezetési élményt és tökéletesíti vezetői képességeit.

A magyarországi tréningeken felül számos különleges tréninget szervez a BMW csoport járművezető-képzéseinek müncheni központja, amelyekre ezentúl szintén a BMW Vezetéstechnikai Tréning magyarországi irodájában lehet jelentkezni. Példa erre a téli vezetési tréning, amelyeket Ausztriában (Sölden) vagy Svédországban (Arjeplog) szoktak tartani. A külföldi oktatásokra magyar társinstruktort is biztosítanak a megfelelő szakmai támogatás érekében, ezzel egyszerűsítve a jelentkezést és részvételt. A külföldi utakról a program honlapján (ww.bmw.hu/vezetestechnika) lehet további információkat olvasni.