Évek óta hagyomány, hogy január közepén találkoznak a Dutrák szerelmesei a szőnyi városrészen található Petőfi Sándor Művelődési Házban. A jubileumi tizedik találkozón – köszönhetően a kedvező időjárásnak is – több mint kétszázan gyűltek össze a traktorrajongók, akik az ország számos pontjáról érkeztek a városba, ahol öt eredeti állapotban lévő Dutrát is megtekinthettek.

A január 19-i szombati rendezvényen a jelenlévők mintegy évindítóként megosztották egymással a tavalyi év során tartott géptalálkozók tapasztalatait, videó- és fényképfelvételeit, valamint szakmai előadásokat hallgattak. Emellett megemlékeztek az UE-28-as modellről is, amelynek első példányai 60 évvel ezelőtt hagyták el a kispesti traktorgyárat.

Az eseményen külön programpontként szerepelt a 2018-ban Balatonbogláron nyílt Dutra Múzeum bemutatása, amelyről egy filmet is levetítettek a résztvevőknek.

Nagy Róbert főszervező elmondta, az egykoron a kispesti Vörös Csillag Traktorgyár által gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartottak szombaton találkozót. A főszervező elmondta azt is, hogy a mezőgazdasági gépek közül a Dutráknak a legjobb a vontatási teljesítménye, a jó súlyelosztás miatt.

A traktor első tengelyére hatvan, míg a hátsóra negyven százalék súly jut, ami vontatás közben, kiegyenlítődik, így mind a négy kerékre egyforma terhelés hárul. Ezáltal a lóerőt jobban át tudja vinni a talajra, így gazdaságosabbak ezek az úgynevezett orrnehéz gépek.