Váratlan, sürgős orvosi ellátást igénylő betegség, rosszullét, baleset is romba döntheti a gondtalannak induló nyaralást, amennyiben nincsen utasbiztosításunk. Hiszen akkor a külföldi kórházi vagy orvosi kezelést zsebből kell fizetnünk –ami bizony nem kevés, sőt!

Ha van utasbiztosításunk, és megtörténik a baj, elég felhívnunk a biztosítónk által 24 órában üzemeltetett assistance szolgálatot, és a vonal végén jelentkező ügyintéző minden segítséget megad ahhoz, hogy a lehető leghamarabb segítséghez jussunk. Fontos, hogy vagy mi, vagy az ellátást végző orvos – amint tud – lépjen kapcsolatba a biztosítóval, mert ha nem tesszük (teszi) meg, a biztosító csak korlátozott mértékben téríti meg a kezelés költségeit. Amennyiben a baleset, vagy káresemény a biztosítási szerződésben rögzített időn belül bejelentésre kerül, a felmerülő költségeket  a biztosító rendezi, kapcsolatba lépve a korházzal vagy az orvossal.

A lényeg, hogy az ellátás nekünk egy fillérünkbe nem kerül – de csak akkor, ha van utasbiztosításunk! Persze utólag is be lehet jelenteni az esetet, viszont akkor először mi fizetünk, számlát kérünk, amelyet hazaérve beviszünk a biztosítóba. A szolgáltató viszont ilyen esetben csak korlátozott mértékben téríti meg a kárt.

Utasbiztosításunkat, mint a többi hasonló pénzügyi terméket, megköthetjük a biztosítók, az ezzel is foglalkozó bankok fiókjaiban, továbbá utazási irodákban vagy az interneten is. Attól függően, hogy mire és milyen összeghatárig terjed ki a biztosítás,  úgy változik annak fizetendő díja is. Általánosságban megállapítható, hogy már napi pár száz forintért – tehát a nyaralásra szánt összeg töredékéért – köthető olyan biztosítás, amellyel biztosíthatjuk magunk és a velünk utazók számára a nyugodt pihenést.

Kizáró okok

– Érvényes utasbiztosítással alapesetben a kórházi és orvosi költségeket a biztosító állja. Sokan csak a súlyos balesetekre gondolnak, pedig az utasbiztosítás akkor is jól jön, ha egy vírusos gyomorrontással – ami mediterrán üdülőhelyeken mindennapos dolog – kell orvoshoz fordulnunk és gyógyszert kérnünk, mivel ennek a költségét is megtéríti – tájékoztat Lengyel Márk, a Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító vezérigazgatója. Viszont vannak olyan orvosok, rendelőintézetek (Horvátországban például), ahol az ambuláns ellátás is 50 euro körüli összegbe kerül, és ahol nem hajlandóak fizetési garanciával foglalkozni, csak készpénzt fogadnak el. A biztosító ezt is megtéríti, ám csak a hazaérkezést követően, a kapott számla alapján. Betegségnél tipikus kizáró ok az ismert meglévő betegség szokásos kezelése (pl. cukorbeteg inzulinja, utazás kezdetekor is már meglévő megfázás gyógyszerei). Baleset esetén jellemző kizáró ok a térítésre az alkoholos állapot.