Az egyik autón a Gáspár András-, a másikon a Kandó Kálmán Intézményegység diákjai fejleszthetik szakmai tudásukat, a közlekedési és a mechatronikai szakképzések során. A gáspáros Mercedest tegnap adták át ünnepélyes keretek között a tanműhelyben.

Az iskola és a Mercedes közötti együttműködés három évre tekint vissza. Magyarországon elsőként vezette be a Mercedes-Benz együttműködve a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskolával a német mintájú duális szakképzést. 2010 végén megkezdődött a szakmafejlesztés. A 2011-ben indult először a hároméves szakképzés, melynek keretében a tanulók már a Mercedesnél töltik gyakorlati idejüket. Ebben a tanévben pedig olyan diákok kezdték meg tanulmányaikat, akikkel tanulói szerződést kötött a Mercedes. Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak. Az első évfolyammal együtt már mintegy 70 szakmunkástanuló gyakorlati képzése folyik.

– A korszerű szakképzés mai követelménye, hogy a tanulók valós körülmények között sajátíthassák el a gyakorlati fogásokat. A most kapott gépjárművek a legkorszerűbb technikát képviselik, így nagy mértékben segítik iskolánk gyakorlati és elméleti képzésének színvonalfejlesztését – hangsúlyozta Leviczky Cirill igazgató. – A szakmai tanárok hatékony programok kidolgozásával biztosítják, hogy az eszközök által nyújtott lehetőségeket jól kihasználjuk az autótechnikus, autószerelő, karosszérialakatos, járműfényező és mechatronikus karbantartó, mechatronikai technikus szakmák oktatása során. Az autógyár részéről gáláns felajánlás volt a két Mercedes B-osztály, hiszen iskolánknak ilyen magas kategóriájú autók eszközbeszerzésére nincs lehetősége, de nekik köszönhetően diákjaink a jövőben már a legkorszerűbb autókon sajátíthatják el a szakma tudnivalóit.

Az átadási ünnepségen részt vettek azok a tanulók is, akik a Mercedesnél töltik a gyakorlati időt Az átadási ünnepségen részt vettek azok a tanulók is, akik a Mercedesnél töltik a gyakorlati időt

A Mercedes-Benz részéről Fabio Bela képzési vezető köszöntötte a vendégeket. – Már most látszik, hogy van értelme az együttműködésünknek, és a duális gyakorlatorientált képzés magyarországi bevezetésének. Köszönöm az eddigi munkát, gyorsan előrejutottunk, és haladunk előre. A gépjármű mechatronikus szakma időtálló és modern, de fontosnak tartjuk, hogy az oktatás helyszínén is legyen ott az autó, amit mi gyártunk. Úgy vélem: a sikersztori folytatódik!

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért