A Mercedes-Benz az A- és B-osztállyal már jelenleg is vezető a prémium szegmensben a kompakt gépkocsik gyártói között. A következő generációba tartozó gépkocsik is olyan tulajdonságokkal fognak rendelkezni, amelyek már ma is nagyon kedveltek a Mercedes-Benz ügyfelei körében – mint pl. a nagyvonalú helykínálat és a magas üléshelyzet. E mellett az új gépkocsiváltozatok új ügyfélcsoportokat fognak megnyerni a Mercedes-Benz márka számára.

„A Mercedes-Benz a jövőben még több prémium kategóriájú gépkocsit fog kínálni az alacsony fogyasztású kompakt gépjárműosztályban– természetesen a márkára jellemző tulajdonságokkal, a komfort, a biztonság és az érték tekintetében. A kibővített termékkínálattal új ügyfélcsoportokat és piaci régiókat szeretnénk meghódítani“, mondta Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG Igazgatótanácsának Elnöke és a Mercedes-Benz Cars vezetője.

„Továbbra is folyamatosan invesztálni fogunk németországi gépkocsigyártásunkba: A Sprinter düsseldorfi és ludwigsfeldei gyártásának nemrég eldöntött bővítésén kívül most körülbelül 600 millió eurót ruházunk be Rastatt-ban az új kompakt gépjármű-generációnkba“, folytatta Dr. Zetsche. „Ezzel egyidejűleg versenyképességünk tartós növelése és a kelet-európai piaci lehetőségek kihasználása érdekében egy új gyárat kívánunk létrehozni Magyarországon“, magyarázta Dr. Zetsche.

A kibővített termékkínálat gazdaságosságát a folyamatos hatékonyság- és strukturális fejlesztések fogják hosszútávon biztosítani. A négy új gépkocsi a magasszintű műszaki integráció mellett a többi személygépkocsi-modellsorozat Mercedes-modulrendszeréből is profitálni fog. Például a 2008-ban a piacon újonnan megjelenő 4-hengeres Mercedes-Benz dízelmotor-generáció ezekbe az új gépkocsikba is beépíthető lesz.
A portfólióbővítés keretében a Mercedes-Benz Cars az új gépkocsi-generáció termelési hely stratégiájáról is döntött. A Rastatt-ban rendelkezésre álló kapacitások teljes mértékű kihasználása mellett egy új, második gyár felépítése is szerepel a tervekben Magyarországon, Kecskeméten.

A gyártásnak ez a szervezeti kialakítása döntő mértékben hozzá fog járulni a gazdaságossághoz és a versenyképességhez.

„Az új Kecskeméti gyár a gazdasági szempontok alapján, összességében a legjobb perspektívát biztosítja. Ez a gyártóhely teljesíti a Mercedes-Benz üzemének sikeres felépítéséhez szükséges magas minőségi és mennyiségi szempontok által támasztott követelményeket“, indokolta Schmückle a döntést. „Természetesen mindkét gyártóhelynek hozzá kell járulnia tevékenységünk gazdaságosságához ebben a kemény konkurenciaharcnak kitett gépkocsiszegmensben”.

Az új gyártóhely felépítéséhez a Mercedes-Benz Kecskeméten körülbelül 800 millió eurós beruházást tervez, amely mintegy 2500 új munkahelyet fog teremteni a régió lakói számára. A Daimler AG a következő hetekben egy ennek megfelelő szándéknyilatkozatot kíván aláírni Magyarország valamint Kecskemét város képviselőivel.