Sok bringás vette az irányt csütörtök reggel az autóforgalom elől lezárt Andrássy út felé, a kerékpárosok birtokba vették a kiürített utat – jelentette az csütörtök reggel az [origo] helyszíni tudósítója. Az Andrássy úton megjelentek a Városligetből ismerős négykerekű biciklik, a bringó hintók is. A biciklistákon kívül csak néhány teherszállítót látni a kihalt úton, ők reggel 10 óráig még behajthatnak az Andrássy útra. A szokásos reggeli dugóknál is nagyobb torlódások alakultak ki csütörtökön az Andrássy út lezárása miatt – tudtuk meg a 6×6 Taxi munkatársától. Már reggel 8-kor káosz van a városban – mondta a taxis társaság diszpécsere.

Az Andrássy utat egész napra lezárták az Európai Autómentes Nap alkalmából. Az akcióval a szervezők az autózás helyett a tömegközlekedést és a biciklizést próbálják népszerűsíteni. Az Andrássy utat autóval keresztezni is csak egy helyen lehet, a nagykörútnál. A 4-es autóbuszok 18 óráig közlekednek az Andrássy úton, a trolibuszok pedig áthajtanak a Nagymező utcánál és az Izabella utcánál. Az autómentes nap fő eseménye az este hat órakor kezdődő biciklis felvonulás, a Critical Mass (kritikus tömeg) lesz.

A bringás felvonulás útvonala: Andrássy út – Deák tér – Károly körút- Astoria – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Moszkva tér – Margit körút – Tölgyfa utca – Margit híd -Szent István krt.- Teréz krt.- Oktogon – Andrássy út – Felvonulási tér. A kerékpáros demonstráció miatt 18 órától időszakosan több helyen is leállítják a forgalmat. A 4-es és 4-es gyors buszok csak a Gyöngyösi út és a Mexikó út között közlekednek. A 4-es és a 6-os villamosok este hat órától pedig a Moszkva tér és az Oktogon között, valamint a Blaha Lujza tér és a Dél-Budai végállomások között járnak.