Ítéletet hirdetett pénteken a Szekszárdi Törvényszék dr. Kovács János vezette büntetőtanácsa a szekszárdi jogostíványgyár néven elhíresült büntetőügyben. Eredetileg ötveneheten álltak a bíróság előtt, köztük Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) megyei kirendeltségének szekszárdi vizsgabiztosa, köztisztviselőnője, két autósiskola tulajdonosa és egy oktató, akik pénzért segítettek abban, hogy ügyfeleik egy része könnyebben juthasson jogosítványhoz.

Mint annak idején beszámoltunk róla, az autósiskolák 2005 és 2008 között valóságos jogosítványgyárként működtek. Az ország több megyéjéből érkeztek ide tanulók, köztük olyanok is, akik másutt már többször megbuktak. Az iskolák különböző összegeket kértek a tanulóktól, a vizsgabiztos általában 25-30 ezer forintot kapott. Az NKH munkatársa ötezer forintért fiktíven igazolta az elsősegély-nyújtási vizsgát, bár ő ezt az utolsó szó jogán is tagadta. Az ügyben az NKH tett feljelentést, mert feltűnően sokan tettek sikeres vizsgát Szekszárdon. A rendőrség kezdetben titkos nyomozást folytatott, a lehallgatott telefonbeszélgetések is a bizonyítékok közt szerepeltek.

A bíróság kimondta, hogy a volt vizsgabiztos bűnös 31 rendbeli vesztegetés bűntettében, s ezért halmazati büntetésként 3 év 6 hónap börtönre ítélték. Négy évre a közügyektől, a járművezetői vizsgabiztosi foglalkozástól pedig véglegesen eltiltották, és 735 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt el a bíróság. Az NKH volt ügyintézőjét 8 rendbeli vesztegetés és 45 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettének elkövetése miatt halmazati büntetésként 2 év börtönre ítélték, amelynek végrehajtását 50 ezer forint vagyonelkobzás mellett 3 évi próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

Eredetileg ötvenheten álltak a bíróság előtt, közülük egy vádlott időközben elhunyt, harmincötöt pedig a bíróság bizonyíték hiányában felmentett (Fotó: Mártonfai Dénes) Eredetileg ötvenheten álltak a bíróság előtt, közülük egy vádlott időközben elhunyt, harmincötöt pedig a bíróság bizonyíték hiányában felmentett (Fotó: Mártonfai Dénes)

A III. rendű vádlottat 30 rendbeli, 8 esetben bűnsegédként elkövetett vesztegetés, 14 rendbeli felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésként 3 év börtönre, 3 évi közügyektől eltiltásra, a járművezetői oktatói foglalkozás gyakorlásától 5 évi eltiltásra ítélték. A IV. rendű vádlottat több rendbeli vesztegetés, felbújtóként elkövetett közokirathamisítás és befolyással üzérkedés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre ítélte a bíróság. A közügyektől 3, a gépjárművezetői oktatói foglalkozástól 4 évre tiltották el.

Az V. rendű vádlottat vesztegetésekért, közokirathamisításokért 1 év 6 hónap börtönre, a járművezetői oktatói foglalkozástól 2 évi eltiltásra ítélte a bíróság, a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztve. Tíz vádlott százezres nagyságrendű pénzbüntetést kapott. A bíróság az I., II., III. és IV. rendű vádlottat 13, 18 és 11 rendbeli, s további 35 vádlottat 1-1 rendbeli vesztegetés bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosítás, vagy a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be. Nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság a bűncselekmények elkövetése óta eltelt időt. Az elítéltek és védőik felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbeztek. Egy vádlott időközben elhunyt, hatan pedig ismeretlen helyen tartózkodnak, így az ő ügyüket a bíróság elkülönítette.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!