A nyári mezőgazdasági munkák időszakában megnövekszik a közúti közlekedésben részt vevő lassú járművek száma. A nap bármely időszakában találkozhatunk a közutakon mezőgazdasági gépekkel, amelyek olykor hosszú kilométereken keresztül lassítják a forgalmat. Ilyenkor nagy türelemre van szükség az autóvezetőknél. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a balesetek megelőzése érdekében ezeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsük meg, az előzés megkezdése előtt pedig bizonyosodjunk meg arról, hogy van-e elegendő, belátható útszakaszunk a manőverhez.
A győri Horváth István húsz éven át vezetett T kategóriás jogosítványt (mezőgazdasági vontató) adó tanfolyamot. Lapunknak elmondta: pontos szabályok vonatkoznak rájuk, mikor és hogyan hajthatnak fel a közutakra. A speciális gépeknek – ilyenek a kombájnok is – a közúti közlekedéshez méreteik miatt külön engedély kell, és kötelező számukra a sárga villogó használata. A vezetőnek a közútra történő felhajtás előtt a gumiabroncsokra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítania. Amennyiben azokat gépével az úttestre felhordja, gondoskodnia kell annak eltakarításáról.

Fotó: Huszár Gábor

A KRESZ szerint traktor a mezőgazdasági vontató, míg a kombájn a mezőgazdasági betakarítógépek kategóriájába tartozik. Előbbiek B kategóriás jogosítvánnyal vezethetők, az úton legfeljebb 40 kilométer per órás sebességgel haladhatnak, magyarázta az oktató. A mezőgazdasági munkagépek közútra csak akkor hajthatnak fel, ha azt jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a munkaterület másként nem közelíthető meg. A gépeknek rendelkezniük kell érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, túlméretes jármű esetén az út kezelőjének engedélyével.
– A kombájnok szélességükben, hosszúságukban is meghaladják az egyéb jármű méreteit. Aratás után a vágóasztalt leszerelve vontatják maguk után, az út szélére lehúzódva. Tehát az autósok fokozott óvatossággal közelítsék meg és haladjanak el mellette, tartsanak megfelelő oldaltávolságot, az előzés végén ne hirtelen vágjanak vissza elé – hangsúlyozta Horváth István.

Traktorosillemtan
A KRESZ ugyan nem írja elő, de több oktató is elmondja a traktor és más lassú jármű tanulóvezetőjének: ha hosszabb távolságra mennek közúton vagy azt látják, hogy mögöttük már hosszú autósor kígyózik, húzódjanak félre és engedjék el a sort. Ezzel nagyon sok idegeskedés és abból adódó veszélyhelyzet, sőt, baleset is megelőzhető. De hogy ezt az illemszabályt melyik traktoros tartja be és ki az, aki inkább még kicsit élvezi is az általa okozott bosszúságot, már embere válogatja…