A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mekkora jelentősége van a közúti közlekedési balesetek megelőzésében az éles látásnak és a láthatóságnak. Kiemelten fontos, hogy a baleset-megelőzés területén világossá váljon a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek. Továbbá az őszi-téli időszakban fennálló korai besötétedés és az időjárás okozta romló látási viszonyok között a gyalogosok, kerékpárosok esetében az általuk viselt láthatósági mellény, vagy a ruházatukon elhelyezett fényvisszaverő is a biztonság alapvető kellékei.

A program idén is fokozottan épít a társadalmi felelősségvállalásra, a közlekedésbiztonság ugyanis közös ügyünk. Csak akkor lehet eredményes, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri és tesz is érte. 2020. október 19-től 2020. december 6-ig tart a kampány, melynek keretében – az akcióban résztvevő vállalkozások és cégek közreműködésével – az őszi és téli közlekedésre felkészülés jegyében a járművek térítésmentes átvizsgáltatására van lehetőség. A program során kiemelt szerepet kap a szélvédők megfelelő állapotának ellenőrzése, a gépjárművek világító- és fényjelző berendezéseinek, a gumiabroncsok állapotának felmérése, továbbá egyéb műszaki állapotfelmérés.

A kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információkat a latnieslatszani.hu, valamint a www.police.hu weboldalakon találhatnak.