A tervek szerint a nyár végére megnyitja kapuit a Patvarc és Balassagyarmat között épülő Palóc Ring. Az e-park nemcsak a megyénkben lesz egyedülálló, hanem a kelet-európai régióban is jegyzik majd az A licence minősítésű pályák között. A Drégely és Környéke Kulturális Egyesület nyerte el a közel félmilliárd forintos pályázati támogatást. Sárkány Réka, az egyesület elnöke elmondta: jó ütemben haladnak a munkálatok. A pálya aszfaltozása elkészült, amit néhány nappal ezelőtt tekintettek meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) részéről.
– A pálya vonalának tervezését és kivitelezését is nyomon követték a FIA munkatársai. Tanácsokkal láttak el minket a kezdetektől, s ha úgy vélték, nem megfelelő valamelyik ív, akkor azt korrigáltuk. Több szimuláció után született meg a végleges nyomvonal tervezete, ami már el is készült a földmunkálatokat követően. Az autózhatóság mellett óriási szerepet kapott a biztonság is – fogalmazott az elnök.
Hozzátette: a pálya vonalán és a tízméteres szélességén túl a gokartokba beépített okosrendszer fogja segíteni a balesetmentes közlekedést.
– Ha nagy tempóval közelítene az egyik jármű a másikhoz, akkor az elektronika elveszi a gázt, hogy elkerülje az ütközést. Amennyiben mégis bekövetkezne egy nem várt esemény az aszfalton, akkor távvezérléssel a rendszer az összes mozgásban lévő gokartot leállítja – emelte ki.

Fotó: Hüvösi Csaba

Sárkány Dezső több mint három évtizedes motorsportban eltöltött pályafutása alatt rengeteg hasznos tapasztalatra tett szert. A Palóc Ring sportigazgatójaként elmondta: június második felében már érkezik a járművek egy része Franciaországból. Az elektromos gokartokon kívül beszereznek még elektromos bicikliket és rollereket is.
– Korábban kimentem a gyárba megnézni azokat a gépeket, amiket megrendeltünk a park számára. Bevallom, eleinte én is idegenkedtem a villanymotoroktól, de ez azonnal megszűnt, amikor megéreztem, hogy milyen gyorsulásra is képes ez a meghajtás. Még nagyobb élményt képes nyújtani a sebesség rajongóinak, a környezet megóvása mellett ebben lehet a motorsportok jövője. Ha növelni tudják az akkumulátorok hatásfokát, akkor könnyen kiütheti majd a nyeregből a hagyományos technológiát – fogalmazott a sportigazgató.
Hozzátette: egy töltéssel hatvan percig üzemképes jelenleg egy gokart. Mivel nyolcperces egy menet, ez azt jelenti, hogy a gépeket cserélve és közben töltve, egész nap képesek kiszolgálni a szórakozni vágyókat.

Fellendítheti Nógrád megye közösségi életét a beruházás
A teljes pályahossz mintegy 1400 méter, aminek egy kisebb része leválasztható a lassabb járművek részére. Biztonsági szempontból ez nagyon fontos, hogy teljesen el legyenek különítve a nagyobb teljesítményű gépektől. – A megyei és a helyi közösségi élet fellendülését várjuk a Palóc Ring megnyitásával. A park vonzereje előremozdíthatja a turizmust. Ha világbajnoki futam is helyet kapna nálunk, az több ezer embert vonzana. Emellett családi kikapcsolódásként is jó lehetőség. Többféle méretű gokart, köztük kétszemélyes is lesz – mondta Sárkány Réka. Hozzátette: nagy az érdeklődés a nyitás iránt. A Palóc Ring honlapja hamarosan elkészül, ahol mindenki megtalálja a számára szükséges információkat. A pálya a maga nemében egyedülálló lesz az országban. A mentőhelikopter-leszállótól kezdve a felszerelt egészségügyi szobán át az étteremig minden szükséges létesítmény a rendelkezésre áll majd a biztonság és a kényelem érdekében.