Az egy éve megalakult cég a tavalyi második fél évben 65 járművet értékesített. A két magánszemély és a MKB Eurolízing Rt.-hez tartozó Carnet Rt. által alkotott tulajdonosi csoport a további fejlődés érdekében felvette a kapcsolatot Ssangyong legnagyobb európai importőrével, az olasz Koelliker csoporttal.

A közelmúltban végrehajtott tőkeemelés révén most négy tulajdonosa van a 25 millió forint saját tőkéjű Ssangyong Motor Hungary Kft.-nek. A tárgyalások ideje alatt az importőr nem hozott be autót, így az idei értékesítés csak most kezdődik, s az év végéig az új luxusmodellből, a Rextonból legkevesebb 200 eladása a cél. A Koelliker képviseli Olaszországban a kizárólag négykerékhajtású járműveket gyártó Ssangyong mellett a Mitsubishi, a Hyundai és a Kia márkát, és évente több mint százezer autót értékesít. A cég a finanszírozási támogatás mellett az autók szállítását és – milánói központi raktára révén – az alkatrészellátást is intézi a magyar társaság számára. Ez utóbbi tíz márkakereskedéséből három van Budapesten, de még az idén 15 tagúra kívánják bővíteni a hálózatot.

A mostani importőr elődje az elmúlt évtizedben már hozott be Ssangyong autókat, ám a kapcsolat megszakadt a Daewoo Motor 2000-ben történt csődje miatt. A Ssangyong Motor ugyanis a Daewoohoz tartozott, majd pedig a hitelező bankok tulajdonába került. Ezek vették fel ismét a kapcsolatot a magyar cégvezetőkkel az elmúlt év elején az import újraindítására. Az idén januártól azonban a világ autóiparában egyre nagyobb szerepet játszó kínai Shanghai Automotive Industry (SAIC) lett a márka tulajdonosa. A tőkeerős konszern a jelenlegi kétszázezres gyártókapacitást rövid időn belül meg akarja duplázni, ezért egy új gyár építésébe kezdett Dél-Koreában.

Az állami tulajdonú SAIC a lagnagyobb autóipari tröszt Kínában, félszáz üzemet működtet Sanghaj körzetében. A 2003-ban 11,8 milliárd dolláros forgalmat elért 64 ezer fős cég legutóbb a csődbe ment Rover iránt érdeklődött. Vegyesvállalatai a Shanghai General Motors Corp. és a Shanghai Volkswagen Automotive Company.