Magyarországon, a biztonságos körültekintő vezetés, a másikra való odafigyelés a forgalomban, napjaikban sok ember szemében nem hogy erény, hanem már-már megmosolyogtató hozzáállás. Az Autó Motor magazin négy évvel ezelőtt elhatározta, változtat ezen a szemléleten. Idén május 11-től várja a Fair vezetőket, akik a már hagyományossá vált matrica mellett az interneten állhatnak a kezdeményezés mellé a www.automotor.hu oldalon.

A jobb közlekedési morálért küzdő kampány egyben egy Nagyfairmérés kezdetét is jelenti. A pályázók egy rövid, a közlekedési kultúrára vonatkozó kérdőívet kitöltve adnak képet arról, mi is okozhat problémát a hazai utakon. A felmérésben résztvevő fair vezetők között értékes nyeremények találnak gazdára, valamint a legszerencsésebbek motoros és autós vezetéstechnikai pályán is bizonyíthatják rátermettségüket a kampány zárásakor.

„A baleseti statisztika csak egy számadat, egy eredmény, amelyből önmagában nem derül ki, ami mögötte van. Az igazi javulás véleményem szerint akkor következik be, amikor a közlekedők azt érzik, hogy nagyobb biztonságban vannak.” – árulta el Kiss Csaba rendőr alezredes, aki az elsők között állt a kampány támogatói közé. – „Sajnos ma Magyarországon nem jellemző a közlekedők körében az egymás iránti tolerancia. Véleményem szerint ebben szerepet játszanak a világban felgyorsult folyamatok, a munkahelyi stressz, amelyek azt eredményezhetik, hogy a közlekedők türelmetlenné válnak és már az utakon is gyakran „vetélytársat” látnak egymásban. Természetessé kellene válnia annak, hogy a szabályokat meg kell tartani, de nem azért mert a rendőr megbüntet, hanem azért mert ez a közös érdekünk.” – tette hozzá a szakember.

A rendőrség mellett a tűzoltók is a Fair vezetés mellett voksolnak.

„Mi lánglovagok kétszeresen is érintettek vagyunk: féltjük családunkat, másodsorban pedig minél ritkábban, de inkább soha nem szeretnénk egy ilyen közúti tragédiát mentésben résztvevő tűzoltóként átélni! Fontos számunkra, hogy minél kevesebb legyen, vagyis inkább hogy egyáltalán ne legyen áldozat az utakon! Ezért hasznosnak találunk minden olyan kezdeményezést, amely arra ösztökél, hogy közlekedés közben figyeljünk oda jobban egymásra, arra hogy vezessünk figyelmesebben, fegyelmezettebben és legyünk önzetlenebbek. Minél szélesebb körben mozgatja meg a társadalmat, annál életmentőbb.” – tette hozzá Dallos Tamás, a Lánglovagok Egyesület alelnöke.

Sok gyakorlással lehet megszerezni a rutint, ami aztán segít abban, hogy jobb vezetők-motorosok legyünk Sok gyakorlással lehet megszerezni a rutint, ami aztán segít abban, hogy jobb vezetők-motorosok legyünk

A szakmai témákkal folyamatosan frissülő www.automotor.hu oldalon túl a Fair vezető kampány Facebook oldala is körültekintőbb közlekedésre buzdítja a motorosokat, autósokat, bicikliseket és gyalogosokat. Tegye le voksát Ön is a fair vezetés mellett!

Hasznos, ha időnként felfrissíti az ember a vezetési tréningen tanultakat Hasznos, ha időnként felfrissíti az ember a vezetési tréningen tanultakat