A Metro az idén még három kút nyitását tervezi. A nagykereskedelmi hálózat viszonylag későn vette fel a Tesco és az Auchan által odadobott kesztyűt. A francia lánc az elmúlt év februárjában, az angol egy hónapra rá nyitotta első kedvezményes árú kútját Pesterzsébeten, illetve Soroksáron. Mindkét cég átlagosan 10 forintos árkedvezménnyel adja az üzemanyagot. A Tesco történetében nem újdonság a benzinkút, hiszen az Egyesült Királyságban a cégnek mintegy 300 állomása van, ahol a szokványos kiskereskedelmi árnál olcsóbban lehet üzemanyagot vásárolni. Paul Kennedy, a Tesco-Global Áruházak Rt. vezetője elmondta, hogy Nagy-Britanniában a Tesco-kutak megnyitását követően más társaságok is csökkentették áraikat. Ugyanez volt tapasztalható az elmúlt napokban Budaörsön is, ahol a Metro áruház melletti Mol-kútnál a fogyasztói árak látványosan csökkentek a szomszédban nyílt konkurencia hatására.

A Metro valószínűleg azért kezdett bele a töltőállomás-létesítésbe, mert az elmúlt években megszenvedte az élelmiszer-napicikk kereskedelem átalakulását. A hipermarketek elterjedése miatt a Metro viszonteladó vásárlói, a kis boltos vállalkozások megszűntek, vagy beszerzési társulásokhoz csatlakoztak. Emiatt a kereskedelmi lánc az úgynevezett ho-re-ca (hotel, restaurant, catering) vásárlóközönségre koncentrált, ennek ellenére a hálózat forgalma 2002-ről 2003-ra visszaesett. A bevétel az elmúlt évben sem emelkedett volna, ha éppen egy éve meg nem nyílt volna a 13. egység Budakalászon.

A két hipermarketlánc ugyanakkor folytatja üzemanyagtöltő hálózata bővítését. Az Auchan a csömöri, dunakeszi, soroksári és székesfehérvári mellé még legalább egyet nyit az idén. A Tesco viszont nagyban játszik: a 16 kútjához 8-10 újat létesít ebben az évben. Hasonló léptékű az egykor a Magyar Autóklub kezdeményezésére indult Klubpetrol hálózat bővülése: a benzinkútláncnak már 38 tagja van, s az idén újabb 15 egységgel bővül a hálózat. A franchise rendszerben működő Klubpetrol úgy működik, hogy a franchise-gazda, a Hungaronafta Kft. az egyes állomásokat saját költségükön felépítő és üzemeltető partnereikkel 5-10 évre szóló szerződést köt. Ennek alapján látja el 95-ös benzinnel és gázolajjal az üzemanyagot egységesen 10 forintos kedvezménnyel árusító állomásokat. A lánc bővülésének hátterét nemcsak a lakossági, hanem az egyre növekvő vállalati vásárlások adják.