A szív- érrendszeri betegségek esetében Cardio-CT a jelenti a világszínvonalú orvos-diagnosztikai csúcstechnológiát. Cardio-CT lényegében egy speciális röntgenvizsgálat, mely a testbe történő behatolás nélkül, csupán egy jódtartalmú kontrasztanyag segítségével ad pontos információt a szív koszorúereinek állapotáról, az érfalak vastagságáról, a falban található esetleges lerakódás típusáról, annak mértékéről, valamint a szívizom rendellenes működéséről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vizsgálat során a CT berendezés a szívet minden irányból feltérképezi és milliméternél is vékonyabb szeletekben készít keresztmetszeti képeket. Az így elkészült képsorozatból a készülék képes 3 dimenzióban, vagy akár mozgás közben 4 dimenzióban megjeleníteni a szívet és a koszorúereket. Így akár a vizsgált személy is láthatja koszorúerei állapotát, sőt, a számítógép segítségével az orvosok egy-egy koszorúéren filmszerűen, az ér belsejében is végig haladhatnak.

A szívinfarktus korai diagnosztikával megelőzhető!

A panaszmenetes állapotban korai diagnosztikaként végzett Cardio-CT vizsgálat – egyedülálló módon – képes a szűkületet még nem okozó, de infarktus veszélyt jelentő fiatal plakkok kimutatására is. A vizsgálat során akár az erek keresztmetszete is vizsgálható, amelyből megállapítható például az érszűkület mértéke is. Lehetőség nyílik a szív többi részének – pl. pitvarok, kamrák, vénás rendszer – térbeli vizsgálatára, ill. az esetleges koszorúér fejlődési rendellenességek kimutatására. A korai diagnosztikai vizsgálat panaszmentes esetben is felismeri a kezdődő koszorúér betegségeket, így lehetőség van a megelőzésére.

Maga a vizsgálat mindössze 1-2 percet vesz igénybe, fájdalom-mentes és semmiféle kellemetlenséggel nem jár. A vizsgálatok a magánklinikán előre egyeztetett időpontban, történnek, így nincs várakozás. A vizsgálatvezető kardiológus szakorvossal történő orvosi konzultációt követi a vénás kontrasztanyag beadása, majd néhány perc alatt elkészül a sokszáz képet tartalmazó felvétel-sorozat. A dél-budai magánklinika nemrég helyezte üzembe a 2 x 64 szeletes „Dual Source CT” készüléket, mely a jelenleg elérhető egyik legkorszerűbb Cardio-CT készülék a világon. A klinika radiológus és kardiológus szakorvosai néhány nap alatt elkészítik a leletet, melyhez a felvételeket tartalmazó CD-t is mellékelik. A vizsgálat költsége az alkalmazott csúcstechnikához igazodik, ám még mindig kevesebb, mint pl. egy dohányos éves cigaretta költsége!

Vizsgálati javaslat

Amennyiben Ön 40 év feletti és igaz Önre az alábbi állítások közül legalább kettő, fontolja meg, hogy további információkat kér a Cardio-CT vizsgálatról, vagy részt vesz a klinika által szervezett nyílt napon, ahol a központ szakembereitől kaphat részletes tájékoztatást:
• Dohányzik

• Túlsúlyos
• Magas a vérzsír szintje
• Magas a vérnyomása
• Cukorbeteg
• A családjában volt szív és érrendszeri megbetegedés
• Igazolt koszorúér betegsége van
• Stresszes életet él
• Mellkasi fájdalmai vannak
• Fizikai teljesítőképessége jelentősen csökkent az utóbbi időben

Az egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrések mellett a korszerű korai diagnosztikai vizsgálatok jelenthetik a legfontosabb tényezőt az egészség megőrzésében!

további információ>>

(x)