Ezért van az, hogy az állampapírok, a kötvénypiac legnagyobb szereplői. Nálunk a kötvénykibocsátást az Államadósság Kezelő Központ Zrt. végzi. Ügyfeleinek száma egyre magasabb, nem véletlenül: az állampapírok a világon mindenhol a biztonságos befeketetés jelképei, mivel a tőke visszafizetését és a kamatot az állam garantálja. Ezért e befektetési forma azoknak való elsősorban, akik nem szeretnének nagyobb kockázatot vállalni, de bonyolult befektetési műveletekkel sem szeretnének foglalkozni.

Az egyes állampapírok két szempont szerint csoportosíthatók: a futamidő és a kamatozás módja szerint. A rövid lejáratú papírok egy évnél rövidebb lejáratúak – ha máshol nem, hirdetésekben biztosan mindenki találkozott már a kamatozó kincstárjegy vagy a diszkont kincstárjegy fogalmával. A közép- és hosszú lejáratú állampapírok egy évnél hosszabb lejáratúak, ebbe a csoportba tartoznak az államkötvények. A kamatozás módja szerint megkülönböztetünk diszkont értékpapírokat, valamint fix és változó kamatozású állampapírokat. A diszkont értékpapírokat névérték alatt (például gyakran 95%-on) vásároljuk, és névértéken, azaz 100%-on váltjuk vissza. (Példánkban az 5% a befektető nyeresége.) A fix kamatozású papírok lejáratkor az előre rögzített kamatot fizetik a névértéken felül. A változó kamatozású állampapírok vásárlásakor a felek nem a kamatot rögzítik a szerződésben, hanem az eljárást (és a szempontokat), amely a futamidő alatt meghatározza a kamatot.

Tényleg nincs kockázat?

– Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre – tudtuk meg Nyitrai Győzőtől, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztályának Igazgatójától.


– Előnye, hogy bármikor eladhatjuk (banki szóval: likvid), és alacsony kockázattal jár. Vásárláskor azonban nem árt figyelni arra, mennyi időre tudjuk nélkülözni a pénzünket. Bár az állampapírok lejárat előtt értékesíthetők, de hogy milyen áron, azt az adott pillanatot jellemző piaci helyzet és a kamatszintek közvetlenül befolyásolják. Éppen ezért az sem kizárt, hogy a hozamok alakulása miatt csak árfolyamveszteséggel adhatunk túl a papírokon, ám ennek a kockázatnak a „másik oldala” lehetőséget is jelenthet, hiszen jó esetben árfolyamnyereség is elérhető a befektetéseken.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!