Hiába a gyártók optimizmusa, a vásárlók csak nem akarnak rákapni az elektromos autókra – a brit Autocar újság egyik szerkesztőjének tűnt fel, mennyire hasonlít egymásra a ma modernnek (elektromos autó) és elavultnak (lovaskocsi) kikiáltott közlekedési eszköz.

Az egész ötlet onnan ered, hogy Colin Goodwin tudomására jutott egy érdekes tény: az 1880-as években a London-Liverpool közötti 220 mérföldes távolság megtételéhez egy napra volt szüksége egy lovaskocsinak. Ma egy akkumulátoros-elektromos autónak is ennyire van szüksége – itt nem lehet lovakat cserélni, hanem konnektort kell keresni többször is az út során, és hosszú órákon át tölteni a telepet. Egyéb párhuzamok: a lovaskocsiban a nyitott utastér miatt kell a kabát, az elektromos autóban azért, hogy takarékoskodjunk az energiával, mindkét esetben komoly előzetes tervezést igényel a túra – lovaskocsinál a lovak cserélését kell megoldani, az elektromos autónál az optimális helyen lévő töltőállomásokat kell megkeresni. És a legérdekesebb párhuzam: a Nissan Leaf elektromos autókat és a lovakat is elöl kell táplálni; előbbi esetben elektromossággal, utóbbiban meg répával és zabbal – előbbi esetben nincs helyi károsanyag kibocsájtás, utóbbi esetben esetenként igen jelentős szárazanyag-tartalommal bíró szennyezés keletkezik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért