Folyamatos problémát okoz a bicikliseknek, hogy a Hunyadivárosban, a Béke fasor belváros felé eső részén, kifelé menet a jobb oldalon (volt BRG-nél) kisteherautók, személygépkocsik parkolnak a kerékpársávon, így az arra tekerők kénytelenek az autókat kerülgetni, ami viszont veszélyes lehet – jelezte olvasónk szerkesztőségünknek. Első körben a Városrendészethez fordultunk, tudnak-e a jelzett problémáról, de Csíkos Imre intézményvezető közölte: ők a táblákkal jelzett várakozási, megállási tilalmakkal kapcsolatban intézkedhetnek, a szóban forgó eset a rendőrség hatásköre, de ha arra járnak kollégái, ők is figyelmeztetni fogják a tilosban járó (pontosabban parkoló) sofőröket.

Ha az autós a KRESZ szabályai ellenére rááll a kerékpársávra, megnehezíti a biciklisek közlekedését Fotó: Bús Csaba

A Béke fasoron nyitott kerékpársáv van, erre több jel figyelmeztet: a fehér színű szaggatott vonal, az aszfaltburkolatra festett (bár eléggé megkopott) kerékpárpiktogramok és az útmenti táblák is. A KRESZ szerint nyitott kerékpársávon a kerékpáron kívül más jármű is közlekedhet, azonban a gépjárművel való megállás tilos (a sárga színű folytonos vonallal elválasztott zárt kerékpársávon pedig kizárólag biciklisek mehetnek, és ugyancsak nem megengedett az autóval történő ráparkolás). Az a sofőr, aki megáll/parkol a (nyitott vagy zárt) kerékpársávon, szabálysértést követ el és 20 ezer forintos fix bírsággal, valamint 6 büntetőpont kiszabásával büntethető – tudtuk meg Hürkecz Zoltántól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.
Hozzátette: a kerékpáros nyomon történő megállás ugyanakkor nem minősül szabálysértésnek. Tudni kell, hogy a kerékpáros nyom útvonalát a burkolaton szintén kerékpárpiktogramok jelzik, de sem folytonos, sem szaggatott vonal nem fut mellettük, legfeljebb közvetlenül az ábra mellett húznak egy csíkot figyelemfelhívásként. Kerékpáros nyom van például a Kápolna utcán vagy azokban az egyirányú utcákban, ahol a gépjárműforgalommal szemben is lehet biciklizni.
A rendőrségnél arról is érdeklődtünk, kerékpársávon parkolás miatt szoktak-e büntetni, Kecskeméten volt-e már ilyenre példa, és ha igen, körülbelül hányszor. Konkrét választ, számadatokat nem kaptunk. Hürkecz Zoltán annyit válaszolt: a Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai ellenőrzik a jogszabályban leírtakat, és ha szabályszegést észlelnek, azt a megadott szankciók alapján büntetik.

Egyelőre még sok autós nem ismeri a szabályokat
2015 őszén sok egyirányú utcában lehetővé tették a biciklik forgalommal szemben haladását a Behajtani tilos táblák alatt elhelyezett „Kivéve kerékpárral” kiegészítő feliratokkal, illetve a burkolatra festett kerékpárpiktogramokkal. Az István király körúton zárt, a műkertvárosi lakótelep kezdetétől pedig nyitott kerékpársáv létesült, ilyen van a Béke fasoron is. Barna Imre, a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezetének képviselője szerint az elmúlt időszak még nem volt elég az autósoknak, hogy hozzászokjanak ezekhez a felfestésekhez. Több jelzés érkezett a szervezethez, hogy a sofőrök a gépkocsikkal a kerékpársávokon parkolnak, vagy ledudálják az ott haladó biciklistákat, mert azt hiszik, nem közlekedhetnének az úttesten. – Még ha az útvonalak kijelölése nem is a legjobb, de az tetszik nekünk, hogy a város felvállalta ezeknek az útvonalaknak a kijelölését. Viszont úgy vélem, egy kommunikációs, felvilágosító kampányt is mellé kellene tenni, hogy minden közlekedő tisztában legyen a bevezetett újításokkal, szabályokkal – mondta Barna Imre.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!