Az állami közúthálózat 2022-es felújítási projektjeinek több mint felével már végeztek a kivitelezők, 490 kilométernyi úton azonban még most is dolgoznak a szakemberek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a minden évben előre meghatározott üzemeltetési forrásain felül idén is számos, főleg mellékúton indíthatott el útfelújítási munkálatokat külső kivitelezők bevonásával. Eddig már több mint 523 kilométernyi út átfogó felújításával végeztek a szakemberek, mintegy 490 kilométernyi úton pedig jelenleg is zajlanak a kivitelezési munkák. Tehát év végéig több mint 1000 kilométernyi útszakaszt érintenek majd ezek a beruházások.

Az országos közútkezelő idén is költségvetési, hazai, illetve európai uniós források felhasználásával végeztethet teljes körű felújítási munkákat. A külső szakvállalkozások bevonásával megvalósuló projektekben közös, hogy nemcsak a kopóréteget cserélik ki a szakemberek, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik, megerősítik. Mindemellett az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe teszik, továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodnak a cégek. Vagyis a felújításokban érintett szakaszokon átfogó munkálatokat végeznek el a szakemberek.

A Magyar Közút évente összesen 460 millió négyzetméternyi területen végez kaszálási munkálatokat, ez 64 ezer focipályának vagy 1 millió kiskertnek felel meg. Ehhez összesen 1884 munkagép és kézi eszköz szükséges

A lezárult és megvalósítás alatt lévő beruházásokon kívül a további, előkészítés alatt álló projektek megvalósításának menetrendjét újra ütemezik és felülvizsgálják a szakemberek a kormányzati elrendelések alapján. Valamennyi érintett és a közútkezelő is azon dolgozik, hogy a szükséges források rendelkezésre állása esetén újabb projektek indulhassanak el, hogy növelni tudják a felújított útszakaszok arányát az országos közúthálózaton.

2022-ben meg folyamatban levo projektek megyenkent(pdf)

2022-ben befejezett projektek megyenkent (pdf)

Csend legyen!
Új típusú, alumínium és prizmára hasonlító fabeton zajvédő falak jelentek meg az M0-ás autóút két szakaszán. A hatékonyabb, tartósabb, gazdaságosabb és esztétikusabb zajvédő technológiák alkalmazására a Magyar Közút kísérleti út- és hídépítési programjának keretén belül nyílt lehetőség. A Fonocon alumínium zajvédő fal rendszer az M5-ös autópálya felé vezető oldalon a 7-es kilométerszelvényében, Diósdnál található hídszerkezeten kijelölt 45 oszlopközben valósult meg. Az úgynevezett XTR Akusztik-F Prizma zajárnyékoló falpanelt az autóút 73-as csomópontjának északi kihajtóágánál, Dunakeszinél telepítették a szakemberek a megrongálódott fafonatos panelek helyett.

Figyelő szemek
A közlekedésbiztonság növelése érdekében rendszeres sebességellenőrzésre számíthatnak a 84-es főúton közlekedők a sárvári elkerülő ostffyasszonyfai csomópontjában. A közelmúltban történt súlyos és végzetes baleseteket legtöbb esetben az okozta, hogy a főúton közlekedők esetenként jelentősen túllépték a megengedett sebességet, ezért döntöttek a sebességmérő kamerák alkalmazása mellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Rendőrfőkapitányság megyei szakemberei.

Új szereposztás
A Kormány autópályák üzemeltetésére kiírt koncessziós eljárása nyomán 2022. szeptember 1-től 1237 kilométernyi gyorsforgalmi út üzemeltetési és fenntartási, valamint fejlesztési feladatait az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. látja el. Ugyanakkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 291 kilométernyi gyorsforgalmi utat üzemeltet.