A lényeg az úton és a tőzsdén is: megfontoltan haladjunk. Egy kezdő befektető, legalábbis a tudatosan és körültekintően gondolkodó, nem vásárol be ész nélkül a részvényekből, megtakarításainak csak egy kisebb részét fordítja erre, és  szépen lassan tanul bele az ilyen típusú befektetésbe.

Szolgáltató választás
Először is ki kell választani a megfelelő szolgáltatót (brókercéget), amelyiknek megbízásokat adva üzleteket köthetünk. Ezt egyébként nem is lehet másképp. A választás előtt (maradva a kocsis hasonlatnál) körülnézünk a piacon, ellátogatunk a Budapesti Értéktőzsde honlapjára (www.bet.hu), ahol naprakész információk segítségével több szempont szerint értékelik a cégeket. Megtudhatjuk, mekkora az ügyfélköre, mekkora a tőkeállománya, milyen régi a cég, és milyen az eredményessége.

Az első megbízás
Mielőtt belevágunk életünk első „komolyabb” üzletébe, nem árt leülnünk egy munkatárssal a brókercégtől, aki információkkal, tanácsokkal lát el minket. Első lépésként befektetési számlaszerződést kell kötni az adott bankkal, illetve brókercéggel, továbbá a tőzsdei kereskedéshez szükséges folyószámlát és az értékpapírok nyilvántartására szolgáló értékpapírszámlát nyitni. Célszerű és biztonságosabb, ha minden megbízásunk ellenértékét elektronikusan visszakövethető banki utalással juttatjuk el a brókercégnél nevünk alatt vezetett saját számlánkra.

Ha egy üzlet beindul
Amennyiben sikeresnek bizonyul az együttműködés köztünk és az általunk megbízott cég között (és ezt nem csak a nyereségre értjük, hanem az ügyfél-cég kapcsolat minőségére, az információátadásra és -áramlásra is például), akár magasabb sebességfokozatba is kapcsolhatunk. Azt viszont nem árt, ha tudjuk, hogy ezek a cégek jutalékért dolgoznak, melyet kizárólag a megbízások (mértéke) után számítanak fel nekünk, és ez teljesen független attól, hogy az adott üzleten nyerünk, avagy vesztünk.

Újdonságok keresése
Ahogy szívesen elolvassuk az autópiaci híreket, az új modellek tesztjeit, kis idő múlva a lapok gazdasági rovatait is böngészni fogjuk újabb, nyereséggel kecsegtető befektetési lehetőségek után kutatva. Ez nem baj, sőt: a sikeres befektetés egyik alapfeltétele az óvatosság mellett az újdonságok iránti nyitottság és tájékozottság.

Védett-e a befektetés?

– A részvénypiacok teljesítményéből nemcsak közvetlen részvényvásárlással részesedhetünk, hanem pl. befektetési alap formájában is. Érdemes utánajárnunk, hogy az általunk választott befektetési szolgáltató vagy alapkezelő tagja-e a Befektető-védelmi Alapnak (BEVA). Ha ugyanis a BEVA-tag befektetési szolgáltatóval történik valami (pl. fizetésképtelenné válik), akkor a pénzünket – maximum 20 000 euró értékhatárig – védi az Alap. A kártérítési összeget forintban mindig az aktuális jegybanki középárfolyam alapján határozzák meg. A követelésünket egymillió forint értékhatárig 100%-ban, az egymillió forint feletti részt pedig 90%-ban téríti meg a BEVA. Jó, ha tudjuk, hogy nemcsak a befektetett tőkénkre, hanem a hozamra is vonatkozik a térítés: ezt 180 nap átlagárfolyamán határozzák meg, és fizetik ki nekünk – tájékoztatott Vasas Norbert, a Budapest Alapkezelő termékmenedzsere.