– Alig három hét alatt már nyolc balesethez riasztottak bennünket, ami egy olyan kicsiny, önkéntes egyesület esetében, mint a miénk, meglehetősen soknak számít – tudtuk meg Sörös Tibortól, a Túrkevei Önkéntes Tűzoltó Egylet parancsnokától. – Szinte kivétel nélkül mind azért következett be, mert a havas, csúszós úton elveszítették uralmukat járművük felett a vezetők. Többségében szerencsére csupán anyagi kárral jártak ezek az esetek, két balesetből azonban összesen öt sérültet kórházba is kellett szállítani.

Fotó: Túrkeve ÖTE

Amint a parancsnok hozzátette, szembeszökő volt számukra is, hogy az érintett autók túlnyomó részét nem készítették fel megfelelően a télre.
– A kevésbé tapadó nyári gumival bizony még gyakorlott autósoknak is gyakran meggyűlik a bajuk jeges úton, főként a városra és környékére jellemző rossz állapotú szakaszokon – mondta a parancsnok.
– Hát még azoknak a sofőröknek, akik csak ritkán vagy még csak rövid ideje vezetnek! Hiába hangzik el ugyanis gyakran a figyelmeztetés, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelően közlekedjünk, sajnos sokan nem tartják ezt be. A napokban például a Mezőtúr felé vezető úton borult árokba egy Opel. Mivel azt a szakaszt alig néhány hónapja újították fel, még csak az út rossz minőségére sem lehet fogni az esetet. Szerencsére nagy baj ott sem történt, mégis egész délelőtt tartott a mentés.

A havas, jeges úton árokba borult autó mentése órákon keresztül tartott
Fotó: Mészáros János

Természetesen a téli időszakban nem jelentenek meglepetést a tűzoltók számára az ilyen jellegű balesetek, legfeljebb a mostani nagy számuk szokatlan. Az évszakra szintén jellemző lakástüzek, beizzott kémények és szén-monoxid-mérgezések azonban szerencsére egyelőre elkerülték őket ebben a szezonban.
– Az utóbbi időszakban lakástűzhöz nem kellett vonulnunk, ami nagy öröm számunkra – magyarázta Sörös Tibor. – Remélhetőleg ez még sokáig így marad. Persze amit lehet, mi is megteszünk annak érdekében, hogy megelőzzük az ilyen tragédiákat, hiszen elég egy kipattanó szikra, amitől porig éghet a ház. Minden lehetséges fórumon felhívjuk a figyelmet a tüzek megelőzéséhez szükséges óvintézkedésekre, illetve az érzékelők fontosságára. Úgy tűnik, mostanra kezd beérni ennek a munkának az eredménye, egyre többen odafigyelnek erre.

Évszázados múltjuk van
A Túrkevei Önkéntes Tűzoltó Egylet immár több mint százhuszonöt éves múltra tekint vissza. Laktanyájuk az egyesület hősi halottja után a Bútor Sándor nevet viseli. Az egyesület 2014. május elsejétől működik önálló beavatkozóként Kelet-Magyarországon, parancsnokuk Sörös Tibor. A túrkeveiek tevékenysége mindenképpen példaértékűnek számít, hiszen nagyon kevés olyan önkéntes testület működik az országban, ahol ilyen sok főállású tűzoltó dolgozik. A technikai felszereltségükre, körülményeikre sem lehet panasz, hiszen az elmúlt évek során kívül-belül megújult laktanyájuk, és különböző forrásokból folyamatosan fejlesztik eszközeiket.