A finn Vesa Kivimäki már többször is megpróbálta megdönteni a két keréken autózás sebességi világrekordját, de eddig mindig kudarcot vallott – az abroncsok nem bírták az extrém igénybevételt. Épp ezért kapva kapott az alkalmon, amikor a Nokian abroncsgyár is mögé állt, és kifejezetten erre a speciális feladatra készítettek abroncsokat.

Módosították az abroncs vázszerkezetét, megerősített Aramidos oldalfalt alkalmaztak, és itt is ugyanazt a gumikeveréket használták a finnek, amelyet egyébként a futófelületnél jut szerephez. A Guinness szabályai szerint sorozatgyártású autóval kell elérni a sebességet, amelyet egy órán belül kétszer, egy 100 méteres szakaszon mérve a tempót. Egy 2 km hosszú, 50 méter széles kifutópályán állította be Vesa Kivimäki az új, 186,269 km/h-s két keréken elért sebességi világrekordot.

Természetesen rengeteg videót készítettek a rekorddöntésről, az alábbin például egy gömbkamera segítségével az utastérből nézhetjük végig az egyik száguldást.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!