Nem véletlen a gyakorlat helyszíne, a szép panorámát nyújtó völgyhídon bizony a sofőrök is szívesen nézelődnek, így növekszik a balesetveszély. Fotó: Nif Zrt.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat ennek kapcsán katasztrófafelszámolási gyakorlatot tartott a Vasszentmihályi völgyhídon, szimulálva egy kétfázisú baleset szerteágazó mentési munkálatait.

Alpintechnika segítségével mentették a ”sérültet”

A nyugat-magyarországi M80-as autóútprojekt különlegessége az 570 méter hosszú, 24 méter magas völgyhíd, amely szerkezeti sajátossága, valamint a várható mentési körülmények nagyobb kockázata miatt a tűzoltóktól és katasztrófavédőktől is speciális felkészültséget igényel. Az akció célja az esetlegesen bekövetkező balesetek és egyéb káresetek felszámolásának gyakorlása, a völgyhíd megközelítési alternatíváinak megismerése volt.

Az ütközési szimulációtól kicsit távolabb még egy karambolt modelleztek

A szimuláció során a katasztrófavédők két, egymással ütközött személyautóroncsot helyeztek el a völgyhíd Vasszentmihály felőli oldalán, illetve a baleset helyszínétől mintegy 500 méterre személyi sérülés nélküli, újabb ütközések bekövetkeztét modellezték. A járművek az útszakaszt eltorlaszolták, így a gyakorlatterv szerint a mentőszolgálat második egysége nem tudott a baleset helyszínére jutni. A tűzoltók az életveszélyes sérülést szenvedett személyt – jelen esetben egy bábut – alpintechnikával juttatták le a viaduktról.

Rutinos csapatok összehangolt munkája – a gyakorlat életbevágóan fontos

A gyakorlathoz tartozott, hogy a rendőrség a beavatkozást forgalomszabályozással, illetve területzárással biztosította. A Magyar Közút munkatársai megszüntették a baleset folyamán az útra került szennyeződéseket, a rendőrség pedig a helyszínelést követően megindította a képzeletbeli forgalmat.