Komfortzóna

2016. február 2. (kedd) Miklós-Illés Kálmán

Munkaeszköz mivoltát meghazudtolóan sok személyautós tulajdonsággal lép porondra a Nissan Navara második nemzedéke.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

Az a benyomásom, mintha a Nissan „crossover-láza” a pick-up fejlesztőit is elérte volna. Az hagyján, hogy az előző Navarához képest sokkal lágyabbak az új nemzedék vonásai, de amikor behuppantam a vezetőülésbe, rögtön minden ismerősnek tűnt. A kormánykerék, a középkonzol és a műszeregység is a Qashqaiból származik, amivel az volt a célja a Nissannak, hogy a Navara olyan otthonos és személyautós legyen belül, mint a közönség által annyira kedvelt crossover. Sőt, a 360 fokos körkamera-rendszert és az ütközéselkerülőt is megkapta a modell!


Mint egy szabadidő-autó: simán letagadhatná a Navara, hogy pick-up. Bőven van hely a Double Cab hátsó sorában, de az ülőlapok rövidek Mint egy szabadidő-autó: simán letagadhatná a Navara, hogy pick-up. Bőven van hely a Double Cab hátsó sorában, de az ülőlapok rövidek
A látvány és a felszereltség nem minden, ugyanis a teljesen új tervezésű ülések nagyon komfortosak – ha nem látnánk a hosszú gépháztetőt és nem lenne morgós hangú a dízelmotor, tényleg azt hinnénk, hogy egy szabadidő-autóban ülünk. Már csak azért is, mert hiába maradt a felépítés változatlan (hosszmotoros elrendezés, létraalváz) a Double Cab verzió esetében elhagyták a laprugós futóművet és a kategóriában elsőként csavarrugós megoldás mellett döntöttek. Az eredmény pedig, hogy a Navara úgy csillapítja az úthibákat, mint egy személyautó, miközben a vontatható tömeg 3500 kg-ra, a terhelhetőség pedig egy tonna fölé nőtt (Double Cab 160: 1062 kg).
A King Cab hivatalosan négyszemélyes, de igazából a második sor csak rövid utakra ajánlható A King Cab hivatalosan négyszemélyes, de igazából a második sor csak rövid utakra ajánlható

Szóval meglepően komfortos a Double Cab kivitel, és az új, 190 lóerős biturbó dízellel combos is. A Renault-tól származó egység 450 Nm-es nyomatékot termel, amit az opciós, hétfokozatú automatikus váltó ügyesen oszt be. Ezzel a karosszériával és hajtáslánccal már tényleg olyan, mint egy crossover, csak azt kell megszokni, hogy a kormány a „műfaji” adottságoknak megfelelően kevésbé közvetlen, no meg hogy a fordulókör óriási.

A Double Cab platója 20 centivel rövidebb, mint a King Cabé A Double Cab platója 20 centivel rövidebb, mint a King Cabé

A Navara egészen más arcát mutatja meg a King Cab változat. Az elnevezés azért erős túlzás, mert ugyan itt is van második sor, amit a menetiránnyal szemben nyíló „félajtókon” át lehet megközelíteni, de a lehajtható lapú ülések és a szerény lábtér csak vészmegoldásként jöhetnek szóba. Kétségtelen, hogy a 20 centivel hosszabb rakfelület miatt így is van létjogosultsága ennek a verziónak, de nyilvánvalóan nem ez lesz a népszerűbb.

A lejtmenetvezérlő alapáras, a hátsó differenciálzár extraként rendelhető A lejtmenetvezérlő alapáras, a hátsó differenciálzár extraként rendelhető

A King Cab konfigurációja egyébként jelentősen eltér a „nagyfülkésétől”, hiszen hátsókerékhajtással is elérhető lesz (Magyarországon kezdetben csak 4WD), ugyanakkor itt csak a 160 lóerős motor áll rendelkezésre, méghozzá kézi váltóval. A laprugós futómű miatt ez a modell értelemszerűen hadilábon áll a komforttal, megpakolva pedig annak ellenére hiányzik az erő alacsony fordulaton, hogy a 403 Nm-es nyomaték elvileg már 1500-tól lehívható. A vajpuhán kapcsolgató automatával szemben nagy kontrasztot képvisel a hosszú úton és nagy erővel mozgatható, szűk áttételezésű, hatgangos kézi váltó – itt lehet érezni, hogy ebből a kivitelből nem veszett ki a munkaautó jelleg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha már pick-upról van szó, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az alapkivitelek a tárcsafékekhez képest kevésbé hatékony, de tartósabb dobfékkel érkeznek, a láncos vezérlésű blokk esetében meg egyszerűen elhagyták a modern dízelek rákfenéjének számító kettős tömegű lendkereket (a kézi váltós modelleknél). A karbantartási költségek kordában tartását szolgálja, hogy az olajcsere-periódust 2 évre, vagy 35 ezer kilométerre tolták ki, miközben a váltóolajat a kocsi teljes élethossza alatt sem kell kicserélni. Szintén javítja a piaci esélyeket, hogy a Navarára 5 évig, vagy 160 ezer kilométerig érvényes garanciát vállalnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Komfortzóna

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér