Nem új dolog a különböző műanyagok használata az útépítésben, Indiában például már évek óta használnak olyan aszfaltkeveréket, amelyben jelentős mennyiségű műanyagot is használnak. A VolkerWessels cég teljesen újfajta eljáráson dolgozik, amelynél nem aszfaltozni kell, hanem az újrahasznosított műanyagból készített profilokat egyszerűen csak le kell rakni a megfelelően előkészített alapra.

A megoldás előnye, hogy sokkal kisebb a helyi munka igénye az útépítésnek, tehát gyorsan el lehet készíteni az új utat, a javítása is egyszerű, hiszen a sérült elemet egyszerűen ki kell cserélni, a rossz állapotban lévő műanyag elemekből aztán újabb útelemeket lehet gyártani. A paneleken belül van hely közműveknek is, például légkábelek miatt az útban tudják elhelyezni az áramvezetékeket, ami a városkép javulását is szolgálja, de nagyban leegyszerűsíti például az elektromos járművek töltőpontjainak telepítését is. Mivel az útszerkezet egyszerűbb felépítésű a ma alkalmazott technológiánál, az út megszüntetése is sokkal kisebb energiával végrehajtható, azaz ideiglenes megoldásként is jól működik. A fejlesztés még csak most indult, még csak kísérleteznek egy olyan útfelület megalkotásán, ami minden időjárási körülmény között megfelelő tapadást biztosít és kellően kopásálló is, de amint ezzel megvannak, Rotterdam városában megépítik a kísérleti útszakaszt.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!